Reakcija: Za kasni za kasni ulazak RH u Schengen odgovoran je isključivo HDZ

Reakcija: Za kasni za kasni ulazak RH u Schengen odgovoran je isključivo HDZ

U jučerašnjoj emisiji Otvoreno na Hrvatskoj televiziji, Tomislav Sokol, zastupnik HDZ-a u Europskom parlamentu, nastavio je širiti neistinitu konstrukciju kako su “pojedine nevladine udruge lijeve orijentacije povezane sa strankom Možemo! godinama neopravdano lažno optuživale hrvatsku policiju vezano uz takozvana kršenja ljudskih prava migranata” kako bi “sabotirali hrvatski ulazak u Schengen”, nevješto pokušavajući sugerirati kako je navodno Možemo! preko nevladinih udruga kočio ulazak u RH u Schengen.

U jučerašnjoj emisiji Otvoreno na Hrvatskoj televiziji, Tomislav Sokol, zastupnik HDZ-a u Europskom parlamentu, nastavio je širiti neistinitu konstrukciju kako su “pojedine nevladine udruge lijeve orijentacije povezane sa strankom Možemo! godinama neopravdano lažno optuživale hrvatsku policiju vezano uz takozvana kršenja ljudskih prava migranata” kako bi “sabotirali hrvatski ulazak u Schengen”, nevješto pokušavajući sugerirati kako je navodno Možemo! preko nevladinih udruga kočio ulazak u RH u Schengen. Budući da u istoj emisiji nije bilo predstavnika naše stranke koji bi mogao demantirati tu neistinu, a ista se prenijela u nekoliko medijskih objava, ovim putem želimo ponoviti sljedeće:

  1. Kasan ulazak RH u Schengenski prostor (10 godina nakon ulaska u EU) primarno je posljedica nekompetencije HDZ-ovih Vlada da upravlja vanjskom granicom EU, na što su Vladu pod vodstvom Andreja Plenkovića godinama opetovano upozoravali visoki dužnosnici Europske komisije, Pučka pravobraniteljica  i brojni ugledni domaći i međunarodni mediji kao i  organizacije za zaštitu ljudskih prava. Zbog te nekompetencije upravljanja migracijama, RH je dobila za sada dvije presude Europskog suda za ljudska prava (Sokol će valjda reći da su te persuade temeljene na lažnim činjenicama?) koje su nedvojbeno utvrdile ozbiljne povrede kako vladavine prava tako i ljudskih prava od strane policije vođene HDZ-om.  Ta nekompetentnost, prikrivanje i pokušaji zataškavanja nekompetentnosti od strane HDZ-a bile su ključne za zakašnjeli ulazak RH u Schengen. Dodatno, RH je jedina članica EU koja je u Schengenski prostol ušla s nadzornim mehanizmom monitoringa granice – što je rezultat nepovjerenja u RH. Dakle, upravo je HDZ svojom politikom sabotirao brži ulazak u Schengen.
  1. Ovdje želimo ponovno istaknuti kako je Možemo, u trenutku kada je HDZ doveo do blokade ulaska RH u Schengen, upravo kroz razgovor s dionicima u Europskom parlamentu i komisiji značajno  doprinijelo deblokadi tog procesa jer smo shvatili da bi nas HDZ-ove politike mogle koštati narednih 10 godina neulaska u Schengen. Za razliku od HDZ-a, Možemo! je partner od povjerenja za različite institucije unutar EU.
  1. Nije za čuditi se da HDZ-ovci guraju glavu u pijesak i ignoriraju domaće i međunarodne presude. Podsjećamo da je 2021. godine Vrhovni sud donio konačnu presudu protiv HDZ-a zbog zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki. Niti ta presuda nije spriječila pojedine članove HDZ-a da nastave s takvim radnjama, te podsjećamo da se trenutno protiv najmanje tri bivša ministra u Vladi Andreja Plenokvića vode slični kazneni postupci.
  1. Nekompetentnost upravljanja migracijama nastavlja se i dalje. Kao prvo, HDZ nije godinama donio nacionalnu migracijsku, a kamoli integracijsku politiku, već je politiku migracija prepustio poslodavcima i privatnim agencijama za zapošljavanje stranih radnika, od kojih su mnoge od njih,  bez dana prethodnog poslovanja, iako je bilo bjelodano jasno da će iseljavanje ljudi iz Hrvatske, za koje HDZ ima neprikosnovene zasluge, dovesti do potrebe za stranim radnicima. Istovremeno, Vlada HDZ-a tim istim stranim radnicima nije ponudila niti jednu integracijsku mjeru.

Zbog svega navedenog, oštro odbacujemo HDZ-ove lažne konstrukcije i uvjereni smo da će građani na nadolazećim izborima konačno stati na kraj HDZ-ovoj nekompetenciji i korupciji.