Predstavili smo alternativu ortačkom modelu poljoprivrede HDZa

Alternativa ortačkom modelu poljoprivrede HDZ-a, Todorića, Vujnovca i sličnih stvorena je u Zagrebu – želimo je preslikati na cijelu Hrvatsku!

“Zelena, dinamička javna nabava ekološki uzgojene hrane za zagrebačke škole pokazni je projekt kako je moguće razmontirati 30 godina star model monopolizacije ekonomske i političke moći u poljoprivredi, proizvodnji hrane i trgovini koji je HDZ prvo gradio s Todorićem, pa s ruskim fondovima i danas na kraju s Pavlom Vujnovcem i PPD-om”, istaknula je na današnjoj konferenciji za medije sukoordinatorica Možemo! Sandra Benčić.

Godinama smo svjedočili tome da se male i srednje dobavljače hranom, ali i druge, ucjenjuje plasmanom njihovih proizvoda na policama trgovina, da ih se iscrpljuje nezakonitim i neizdrživo predugim rokovima plaćanja. Umjesto da gledamo kako da razne todoriće, vujnovce i slične samo zauzdamo, vrijeme je da ih se jednostavno zaobiđe i krene u izgradnju alternativnog modela, u kojem proizvođači hrane mogu računati na dugoročno siguran plasman svojih proizvoda: vrtićima, školama, bolnicama, javnim ustanovama, na razini cijele Republike Hrvatske, što je naš dugoročni plan i dio naše poljoprivredne politike”, najavila je Benčić i rekla kako će to konačno omogućiti i da naša djeca i građani imaju dostupnu zdravu hranu, a proizvođači sigurno i predvidivo tržište.

O provedbi modela govorila je članica Možemo!, međunarodna konzultantica za agro-ekološku politiku Sonja Karoglan Todorović, predsjednica Radne skupine gradonačelnika Grada Zagreba za urbanu prehranu i zelenu javnu nabavu.

“Radna skupina je tijekom proteklih godinu dana, uz razmjenu iskustava s gradovima koji uspješno provode nabavu eko-hrane poput Copenhagena, Milana i nekoliko slovenskih gradova, temeljito analizirala potrebe škola i kapacitete eko-proizvođača s područja Grada Zagreba i okolice, kako bi se procijenili realne mogućnosti u provedbi”, opisala je proces.

Zato je u pilot projekt uključena 31 škola s područja Grada Zagreba i Grad mladih, što ukupno obuhvaća oko 15 tisuća učenika, kako bi se projekt skalirao na cijeli Grad Zagreb i sve škole, u kojima se godišnje pripremi oko 16 milijuna obroka. To proizvođačima daje jasan signal da postoji tržište za njihove proizvode, i da ih se potakne da promisle o započinjanju, odnosno širenju eko proizvodnje.

Grad Zagreb tu je uveo i jednu iznmino važnu inovaciju koju do sada nije imala nijedna jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj, dinamičku javnu nabavu u trajanju tri godine, što znači da će se proizvođači moći uključiti bilo kad tijekom provedbe pilot projekta, a natječaj je krajnje pojednostavljen u smislu uvjeta i papirologije, te fleksibilan i u smislu sezonalnosti proizvoda i količina koje će proizvođači moći nuditi.

Za uspješnu provedbu ovog projekta, naglasila je Karoglan Todorović, od iznimne je važnosti to da je Grad Zagreb najavio u 2024. rokove plaćanja od 30 dana za sve gradske ustanove, što će malim dobavljačima omogućiti i redovit priljev novca za servisiranje operativnih troškova poslovanja, umjesto da su osuđeni na duge rokove plaćanja kod velikih trgovačkih lanaca i otkupljivača.

Zastupnik Možemo u Gradskoj skupštini Grada Zagreba Branko Ančić dao je širi kontekst cijelom projektu i naglasio kako u RH već 20 godina imamo entuzijaste koji se bave eko-poljoprivredom, a ovim modelom će se veći broj proizvođača potaknuti na taj oblik proizvodnje, koji jamči zdravu hranu i pozitivan utjecaj na okoliš i tlo. Istaknuo je kako je čak 50 posto građana u RH angažirano u nekom obliku poljoprivrede, prije svega zato što žele svježu i zdravu hranu. Skaliranjem ovog modela na cijelu Republiku Hrvatsku bila bi stvorena više milijardi eura vrijedna proizvodnja zdrave hrane, dostupna građanima RH po prihvatljivim cijenama, s proizvođačima koji imaju predvidivo i sigurno tržište i cijenama koje osiguravaju održivost male i srednje poljoprivredne proizvodnje.