Upute za glasanje izvan mjesta prebivališta

Upute za glasanje izvan mjesta prebivališta

.

Ako na dan izbora niste kod kuće, do 29.5. se možete registrirati za glasanje izvan mjesta prebivališta i osigurati da se vaš glas čuje i na Europskim izborima.

Ako na dan izbora niste kod kuće, do 29.05. se možete registrirati za glasanje izvan mjesta prebivališta i osigurati da se vaš glas čuje i na Europskim izborima.

Odmah provjerite jeste li u Registru birača!

Ako namjeravate glasati na svom uobičajenom biračkom mjestu – provjerite jesu li vaši podaci u Registru birača točni. Provjeri Registar birača!

Ako imate bilo kakve ispravke, zahtjev se može predati: neposredno u nadležnom upravnom tijelu, putem emaila na adresu nadležnog upravnog tijela (POPIS NADLEŽNIH UPRAVNIH TIJELA ŽUPANIJA I GRADA ZAGREBA s adresama) ili putem sustava e-Građani

Provjerite kada vam ističe osobna iskaznica – ako vam osobna iskaznica ističe prije izbornog dana, a niste predali zahtjev za izdavanjem nove do 29.05., NEĆETE BITI UPISANI U POPIS BIRAČA. U tom slučaju, na izborni dan morat ćete otići u matični ured, gdje ćete dobiti potvrdu uz koju ćete moći glasati na svom biračkom mjestu.

Adrese biračkih mjesta objavit će se najkasnije 29.05. – na ovom linku provjerite točnu adresu svog biračkog mjesta. 

Birači i biračice s prebivalištem u Hrvatskoj (po adresi na osobnoj iskaznici)

Ako vam je prebivalište (adresa na osobnoj iskaznici) u Republici Hrvatskoj, a na dan izbora nećete biti u svom mjestu prebivališta

  • za glasanje u inozemstvu podnesite zahtjev za PRETHODNU REGISTRACIJU za državu, odnosno konzularno područje na kojem ćete se zateći na dan održavanja izbora u inozemstvu – obrazac možete predati osobno ili putem e-maila u  bilo kojoj diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu Republike Hrvatske ili u nadležnom upravnom tijelu u Republici Hrvatskoj  (POPIS NADLEŽNIH UPRAVNIH TIJELA ŽUPANIJA I GRADA ZAGREBA s adresama) ili putem sustava e-građani do srijede, 29.05.

Iznimno, u nadležnom upravnom tijelu kod kojeg ste upisani u registar birača možete zatražiti POTVRDU ZA GLASANJE IZVAN MJESTA PREBIVALIŠTA (tzv. žuta potvrda) bez navođenja mjesta boravka na dan održavanja izbora, a temeljem koje ćete moći glasati na bilo kojem biračkom mjestu u Republici Hrvatskoj ili u inozemstvu gdje ćete se zateći na dan izbora.

Biračice i birači s adresom prebivališta u inozemstvu (prema adresi na osobnoj iskaznici)

Ako vam je prebivalište (adresa na osobnoj iskaznici) u inozemstvu

  • i IMATE OSOBNU ISKAZNICU s adresom na području diplomatsko-konzularnog predstavništva u kojem ćete glasati, po službenoj dužnosti – već ste upisani u popis birača. Na dan izbora dođite u diplomatsko-konzularno predstavništvo i obavite svoju građansku dužnost.
  • i IMATE OSOBNU ISKAZNICU s adresom u zemlji prebivališta, ali želite glasati u nekom drugom mjestu/državi najkasnije do srijede, 29.05. podnesite zahtjev za PROMJENU MJESTA AKTIVNE REGISTRACIJE. Obrazac možete predati osobno, ili putem emaila (popis mail adresa) u najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu u odnosu na državu/mjesto u kojo ćete se zateći na dan izbora, odnosno nadležnom upravnom tijelu u županiji ili Gradu Zagrebu, ako će se na dan održavanja izbora nalaziti u Republici Hrvatskoj, ili putem sustava e-građani
  • i NEMATE OSOBNU ISKAZNICU s adresom na području diplomatsko-konzularnog predstavništva u kojem ćete glasati najkasnije do srijede, 29.05., podnesite zahtjev za AKTIVNU REGISTRACIJU u bilo kojem nadležnom uredu državne uprave ili u diplomatsko-konzularnom predstavništvu RH u državi u kojoj živite. Obrazac možete predati osobno u diplomatsko-konzularnom predstavništvu, putem emaila (popis mail adresa), ili putem sustava e-građani

Sjedišta diplomatsko-konzularnih predstavništava pronađite na ovoj poveznici.

Ako se slučajno dogodi da vas, unatoč tomu što uredno odradili sve korake, nekim čudom hrvatske administracije ne bude u popisu birača na dan izbora – ne očajavajte.

Sukladno Zakonu o registru birača, moći ćete glasati nakon što vam diplomatsko-konzularno predstavništvo izda potvrdu za glasanje na temelju prethodne suglasnosti nadležnog tijela u RH. Doduše, taj postupak zna potrajati par minuta, pa budite strpljivi i ne dopustite da vam nečija aljkavost onemogući pravo glasa.

Imate prijatelje, poznanike, rodbinu za koje znate da neće biti u svom mjestu prebivališta na dan izbora? Proslijedite im ove informacije i potaknite ih da iskoriste svoje biračko pravo.

I naravno – na dan Europskih izbora, 09.06. glasajte za Možemo!