10 prioriteta za koje ćemo se boriti u Europskom parlamentu

10 prioriteta za koje ćemo se boriti u Europskom parlamentu

U Europskom parlamentu borit ćemo se za rješavanje stvarnih probleme građana poput krize stanovanja i troškova života, klimatskih promjena i sve većih društvenih nejednakosti.

9. lipnja i vi imate priliku odlučivati o budućnosti našeg društva. Radikalna desnica mobilizira se diljem Europe, napada temeljne vrijednosti demokracije i ljudska prava, a istovremeno ne nudi rješenja za stvarne probleme građana poput krize stanovanja i troškova života, klimatskih promjena i sve većih društvenih nejednakosti.

Zajedno možemo promijeniti smjer u kojem ide Europska unija. Na nama, građanima Europske unije, leži odgovornost da svojim glasom osiguramo zastupljenost i obranu politika društvene jednakosti, održive budućnosti, rodne ravnopravnosti i zaštite ljudskih prava. Pokazat ćemo da je moguće izboriti se za dobar život za sve građane, rame uz rame, a ne jedni protiv drugih.

U tome nam je potrebna vaša podrška. Izađite na izbore i glasajte za pravednu, održivu i solidarnu Europsku uniju.

Ovo je 10 prioriteta za koje ćemo se boriti u Europskom parlamentu:

Bolja budućnost za mlade i priuštivo stanovanje

Zahtijevat ćemo značajna ulaganja u priuštivo i javno stanovanje. Tražit ćemo da se proširi garancijski program za mlade do 30 godina kojim bismo im omogućili dostupnije obrazovanje, osposobljavanje i ponudu poslova. Tražit ćemo veća izdvajanja za Erasmus+ kako bi svim mladima bilo priuštivo međunarodno obrazovanje.

Kvalitetna, zelena i sigurna radna mjesta

Poticat ćemo zelenu industriju te kvalitetna, zelena i sigurna radna mjesta u Hrvatskoj, u sektorima od proizvodnje hrane preko građevinarstva, brodogradnje, energetike i održivog prometa do IT-ja, uz snažnu podršku za istraživanje, razvoj i inovacije. Tražit ćemo puno poštivanje radničkih prava i bolje uvjete rada.

Rodna ravnopravnost

Borit ćemo se protiv nasilja nad ženama i za rodnu ravnopravnost, što uključuje i zalaganje za punu provedbu Istanbulske konvencije. Tražit ćemo da žene imaju pravo na dostupan i besplatan pobačaj u svim zemljama EU-a.

Dostupno zdravstvo

Zahtijevat ćemo veća ulaganja u javno zdravstvo kako bi ono bilo dostupno. Tražit ćemo da svi imaju pristup priuštivim lijekovima i medicinskim postupcima. Borit ćemo se za značajna ulaganja u istraživanje, prevenciju i ranu detekciju malignih bolesti.

Bolje željeznice i javni prijevoz

Prioriteti će nam biti ulaganja u modernizaciju i uspostava brzih željezničkih linija u Hrvatskoj te nabava novih vozila za javni prijevoz kako bismo osigurali dostupan i zeleniji javni prijevoz za sve i bolju prometnu povezanost.

Podrška domaćoj poljoprivredi i zdravoj hrani

Tražit ćemo da se europski poticaji usmjere prema obiteljskim gospodarstvima te domaćoj i ekološkoj proizvodnji, umjesto na velike proizvođače i industrijsku proizvodnju. Poticat ćemo nabavu zdrave hrane od lokalnih proizvođača za sve javne ustanove putem zelene javne nabave.

Briga za djecu

Dostatnim financiranjem Europskog jamstva za djecu želimo svoj djeci omogućiti pristup obrazovanju i zdravstvenoj skrbi, zdravu prehranu i smještaj. Naročito ćemo se boriti za pravo na vrtić za svu djecu te protiv dječjeg siromaštva. Borit ćemo se za prava starijih osoba i dostojanstvene mirovine, dostupnu zdravstvenu i socijalnu skrb te kulturne sadržaje.

Borba za planet i ljude

Hrvatska i EU bore se s ekstremnim temperaturama, požarima i poplavama, a štete za poljoprivredu i turizam sve su veće. Ulagat ćemo u obnovljive izvore energije, zelenu industriju i prijevoz, a otpornost na klimatske promjene razvijati ozelenjivanjem gradova, ekološkom proizvodnjom i zaštitom vodne infrastrukture. Jačat ćemo civilnu zaštitu, uspostaviti Europski fond za prirodne katastrofe i proširiti europsku zračnu flotu za gašenje požara.

Za demokraciju i ljudska prava, protiv ekstremne desnice

Zaštitit ćemo ranjive skupine — nacionalne manjine, žene, LGBTIQ+ osobe, migrante. Branit ćemo kulturu od napada krajnje desnice i zahtijevati neovisne i slobodne medije.

Zaustavljanje rasta cijena i siromaštva

Tražit ćemo zajamčeni minimalni dohodak na europskoj razini za borbu protiv rastućeg siromaštva. Profitiranje u krizi na račun građana je neprihvatljivo! Predložit ćemo da europski porez na ekstraprofit postane trajan i da se, osim na energetske kompanije, primjenjuje i na trgovačke lance i banke.