Ulaganje u željeznice, poljoprivreda i razvoj društvenog poduzetništva važne su bitke pred nama u Europi

Ulaganje u željeznice, poljoprivreda i razvoj društvenog poduzetništva važne su bitke pred nama u Europi

Vlakom odnosno željeznicom smo krenuli u kampanju jer želimo ukazati u važnost ulaganja u željeznice i željeznički i javni prijevoz, posebice hrvatski koji je skoro potpuno devastiran.

Vlakom odnosno željeznicom smo krenuli u kampanju jer želimo ukazati u važnost ulaganja u željeznice i željeznički i javni prijevoz, posebice hrvatski koji je skoro potpuno devastiran. To je i prioritet europskih Zelenih, uobličen u Zeleni i socijalni plan koji predviđa velika ulaganja u željezničku infrastrukturu u EU, a posebno je potreban u Hrvatskoj“, rekla je Jelena Miloš, kandidatkinja za Europski parlament prilikom predstavljanja programskih prioriteta u Osijeku.

Gordan Bosanac, nositelj liste, zahvalio se Osječankama na glasovima na nacionalnim izborima, lokalna grupa zabilježila je veliki rast, i pozvao na zajedničku borbu i za Europski parlament, naglasivši je da je Možemo! na europarlamentarnim izborima dio grupacije Zelenih. Jedna od važnih bitka pred nama na području Europe je poljoprivreda, a Možemo predlaže tri konkretne mjere za njen razvoj:

„Prvi je promjena modela financiranja jer trenutno veliki poljoprivrednici dobivaju čak 80 % poticaja, dok mali i srednja poljoprivredna dobivaju tek 20 %. Snažno ćemo se zalagati da se to promijeni, jer upravo mali i srednji poljoprivrednici trebaju postati okosnica prehrambenih potreba u Europi. Druga mjera tiče sezelene javne nabave –gradovi, države i poduzeća trebaju za svoje vrtiće, bolnice i škole otkupljivati hranu upravo od malih i srednjih poljoprivrednih gospodarstava. U Zagrebu smo pokazali da je to moguće. Treće, treba znatno smanjiti birokratizaciju poljoprivrede odnosno poljoprivrednika, koji više ne smiju kao sada biti opterećeni papirima – bizarno je da rad moraju dokazivati tako da se usred polja moraju putem GPS-a javljati Bruxellesu. Naravno da je potreban nadzor fondova no potrebno je i povjerenje.“, istaknuo je Bosanac.

Mira Anić iz osječke grupe Možemo! istaknula je probleme vezane uz osobe s invaliditetom, koji su nažalost marginalizirana skupina čiji pripadnici često borave na birou za zapošljavanje, i za čija se prava treba boriti na EU razini. Želimo se  i na europskoj razini boriti upravo za njih, za to da se u kapitalističkom društvu koje često prvenstveno vrednuje profit, vrednuje i njihov rad i doprinos koji mogu dati na radnim mjestima. Važno nam je da naši europarlamentarci rade na poticanju i razvoju društvenog poduzetništva koje treba biti način angažiranja svih ljudi i resursa. Kroz sprečavanja donošenja zakonske regulative u Hrvatskoj onemogućeno nam je razviti taj oblik poduzetništva s velikim potencijalom. Suprotno nama, dobri primjeri u Europi su Švedska, Španjolska, Francuska, koja u društvenim poduzećima imaju 11 posto zaposlenih OSI, dok je u Hrvatskoj ta zaposlenost iznosi manje od 1 posto. 

Važno je raditi i na unapređenju standarda zaštite od ekoloških katastrofa, naročito zaštite od požara, posebno kod tvrtki koje se bave preradom otpada i plastičnog otpada kojeg je diljem Hrvatske, istaknula je za kraj Katarina Kruhonja, koordinatorica lokalne grupe Možemo!