Našom poljoprivrednom politikom podržat ćemo domaće poljoprivrednike i proizvodnju zdrave hrane za građane

Našom poljoprivrednom politikom podržat ćemo domaće poljoprivrednike i proizvodnju zdrave hrane za građane

Jelena Miloš i Gordan Bosanac, kandidati stranke Možemo! na europarlamentarnim izborima, predstavili su program za poljoprivredu: poljoprivrednoj politici je potrebna ozbiljna reforma, nema povratka na staro.

Jelena Miloš i Gordan Bosanac, kandidati stranke Možemo! na europarlamentarnim izborima, predstavili su program za poljoprivredu: poljoprivrednoj politici je potrebna ozbiljna reforma, nema povratka na staro.

“Obilazeći Hrvatsku i poljoprivredna gospodarstva od Osijeka do Dubrovnika, u posljednja dva tjedna čuli smo mnogo problema koji muče poljoprivrednike. Poljoprivreda je jedna od važnih područja borbi pred nama, u Hrvatskoj i na području Europske unije”, rekao je Gordan Bosanac.

“Predlažemo tri konkretne mjere za poljoprivredu: prvi je promjena modela financiranja jer trenutno veliki poljoprivrednici dobivaju čak 80% poticaja, dok mali i srednja poljoprivredna dobivaju tek 20%. Pravi smjer i za Hrvatsku i za EU je poticanje i jačanje  upravo malih i srednjih poljoprivrednika koji trebaju postati okosnica prehrambenih potreba u Europi. Napominjem da su europski Zeleni to već predlagali u Europskom parlamentu, no EPP i HDZ-ovi zastupnici su glasali protiv.

Drugo, zbog sulude europske birokratizacije i preopterećenja papirima, poljoprivrednici  odustaju od obrade zemlje i poljoprivrede. Potrebno je znatno smanjiti birokratizaciju poljoprivrede odnosno poljoprivrednika – apsurdno je da rad moraju dokazivati tako da se usred polja moraju putem GPS-a javljati Bruxellesu, dok neke oranice, npr u Baniji, nisu niti pokrivene GPS signalom. Naravno da je potreban nadzor fondova no treba polaziti od povjerenja, a penalizirati one koji poticaje zloupotrebljavaju“, istaknuo je Bosanac.

Treća mjera tiče se zelene javne nabave – gradovi, države i poduzeća trebaju za svoje vrtiće, bolnice i škole otkupljivati hranu upravo od malih i srednjih poljoprivrednih gospodarstava. U Zagrebu to već radimo i pokazujemo da je to moguće.

Jelena Miloš govorila je o važnosti reforme poljoprivrednih politika prema podršci domaćoj proizvodnji, osiguravanju većih poticaja za poljoprivrednike te stvaranju poljoprivrede otporne na klimatske promjene. 

Miloš je ocijenila da se desnica ponaša vrlo nepošteno i neodgovorno prema poljoprivrednicima: ne nude rješenja već dapače nanose im dugoročnu štetu: “Oni govore da su zeleni pa i Možemo! protiv poljoprivrednika, a istovremeno je upravo desnica u Europskom parlamentu podržala poljoprivrednu politiku koja štiti velike igrače umjesto da podrže naše prijedloge i usmjere poticaje na male i srednje poljoprivrednike”. Dok desnica govori da treba odustati ili usporiti sa zelenom tranzicijom, poljoprivrednici već sad trpe velike  posljedice klimatskih promjena, suše i poplave koje uništavaju prinose. “Stoga mi predlažemo da se povećaju investicije u zeleni i socijalni plan i osigura dovoljno poticaja poljoprivrednicima za zelenu tranziciju kako bi bili konkurentni i kako bismo osigurali održivu proizvodnju otpornu na klimatske promjene”, rekla je Miloš.