Sud oslobodio Možemo! od optužbi za “previše” žena na izbornoj listi

Sud oslobodio Možemo! od optužbi za “previše” žena na izbornoj listi

“Općinski sud u Osijeku oslobodio je platformu Možemo! svih optužbi u procesu koji je država pokrenula protiv nas zbog ‘previše’ žena na listi na lokalnim izborima u Osijeku.”

“Općinski sud u Osijeku oslobodio je platformu Možemo! svih optužbi u procesu koji je država pokrenula protiv nas zbog ‘previše’ žena na listi na lokalnim izborima u Osijeku”, objavila je danas koordinatorica platforme Možemo! i predsjednica saborskog kluba Zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić nakon održane glavne rasprave na sudu.

Benčić je istaknula da je sutkinja uvažila sve pravne argumente platforme Možemo!, kao i mišljenje Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, po kojima je smisao i svrha Zakona o ravnopravnosti spolova osigurati veću zastupljenost podzastupljenog spola u tijelima političke reprezentacije, a u Hrvatskoj su to svakako žene. “Smisao zakona, kako ga je tumačilo državno odvjetništvo, nikako ne može biti da se, nakon što se formira lista koja ima velik udio žena, umjesto njih traže muškarci koji bi ih zamijenili”, zaključila je.

Kao još jednu važnu stvar u ovoj odluci Benčić je istaknula činjenicu da je sutkinja tumačila pojedinačnu pravnu normu u skladu s ostalim odredbama Zakona o ravnopravnosti spolova i svrhom samog Zakona te društvenim kontekstom u kojem su žene još uvijek politički znatno manje reprezentirane od muškaraca.

“Ovo je velika pobjeda i za nas i za sve žene u Hrvatskoj. Nastavljamo se boriti za uvjete u kojima žene mogu graditi i karijeru i obiteljski život, u kojima mogu ravnopravno sudjelovati u političkom životu, u kojima svako dijete u Hrvatskoj ima mjesto u vrtiću, a svaki roditelj, bez obzira na spol, ravnotežu između obiteljskog i poslovnog života. Demografske mjere i mjere pomoći obiteljima moraju biti dizajnirane tako da osiguravaju ravnopravnost angažmana oba roditelja i ravnopravnost djece u pristupu javnim uslugma u području predškolskog odgoja i obrazovanja. Mjere koje dugotrajno miču žene s tržišta rada zbog njihove roditeljske uloge i uloge u domaćinstvu produbljuju ekonomski jaz muškaraca i žena, uzrokuju potencijalno trajnu nezaposlenost i rizik od siromaštva u starosti i ne mogu biti dio javnih politika zemalja koje promiču ustavnu i stvarnu ravnopravnost”, objasnila je Benčić.

Platforma Možemo! podsjeća da je jedina stranka koja je na parlamentarnim izborima 2020. na listi imala tzv. zip model po kojem se žene i muškarci izmjenjuju na listi te koja je na listama imala više nositeljica nego nositelja, što u konačnici rezultira većim brojem izabranih žena. “I našom stranačkom strukturom i strukturom izbornih listi želimo uključiti što više žena u tijela političkog odlučivanja, ali i poslati poruku da žene moraju biti u politici i da se stranke moraju više potruditi da ih uključe u politički rad i da budu na višim mjestima na listama”, zaključila je za kraj Benčić.