Sandra Benčić za premijerku

Sandra Benčić je premijerska kandidatkinja stranke Možemo!

Sandra Benčić izabrana je jednoglasnom odlukom 50 članova Vijeća stranke kao premijerska kandidatkinja stranke Možemo! na nadolazećim parlamentarnim izborima.

Naš je program vraćanje povjerenja građana i samopouzdanja nacije, ponovna izgradnja solidarnog društva u kojem nije svatko sam za sebe, u kojem naši sugrađani nisu jedan drugome vuk u nemilosrdnoj utrci prema dnu. U toj smo Hrvatskoj susjedi, prijatelji i  solidarni kolege, građani svjesni da samo zajedno možemo osigurati i sebi i drugima kvalitetan i dostojanstven život. Dobar i ispunjen život ne dolazi preko leđa drugih, nego rame uz rame s drugima” istaknula je danasnaša Sandra Benčić, sukoordinatorica stranke Možemo!, prilikom predstavljanja svoje premijerske kandidature. 

Sandra Benčić izabrana je jednoglasnom odlukom 50 članova Vijeća stranke kao premijerska kandidatkinja stranke Možemo! na nadolazećim parlamentarnim izborima.

“Hrvatska i njezine građanke i građani imaju pravo tražiti i ostvariti više od pukog preživljavanja, svi kao građani imamo pravo tražiti socijalnu i ekonomsku jednakost, sigurnost i izvjesnost djelovanja institucija, imamo pravo biti svi jednaki pred zakonom”, istaknula je Benčić. 

Hrvatske građanke i građani imaju pravo na krov nad glavom bez doživotnog dužničkog ropstva, i imaju pravo na  dostojanstven život od svog rada. Imamo pravo na dostojanstvo bez obzira koliko nam je godina, gdje živimo i koliko zarađujemo, poručila je.

Možemo i moramo stremiti tome da Hrvatska bude jedna od najuspješnijih zemalja u zelenoj tranziciji koja ne stvara gubitnike tranzicije, već stvara pravednije društvo u kojem svatko ima dovoljno za kvalitetan, siguran, dobar život”, naglasila je i izložila osnove smjernica politika Možemo! na nacionalnoj razini.

To su opsežna transformacija sustava obrazovanja u kojem će škole postati sigurna i vesela mjesta usmjerena na stvaranje i razmjenu ideja, znanja i vrijednosti umjesto utrke za peticama i straha od neuspjeha. Zatim, reforma zdravstvenog sustava, u kojoj će domovi zdravlja ponovno utjeloviti osnovnu ideju Andrije Štampara –  zdravlja za sve, umjesto medicine kao trgovačke djelatnosti. Možemo se tu zalaže za javnozdravstveni sustav uz jake domove zdravlja i jaku politiku prevencije i rane detekcije bolesti.

Benčić je dala i osnovne smjernice novog ekonomskog razvojnog modela temeljenog na zelenoj reindustrijalizaciji Hrvatske, uz stvaranje kvalitetnih, sigurnih i dobro plaćenih mjesta, u partnerstvima koja će pomoći strateškim ciljevima ostvarivanja energetske i prehrambene samodostatnosti, bez uništavanja okoliša kao osnovnog resursa. 

“Da bismo privukli i zadržali kvalitetne kadrove trebamo otvorenu i dinamičnu znanstvenu i istraživačku zajednicu koja u partnerstvu sa javnim i privatnim sektorom razvija nove tehnologije, robe i usluge potrebne za suočavanje sa izazovima sadašnjosti i budućnosti a posebno klimatske krize i krize resursa. Trebamo socijalnu politiku koja uključuje umjesto da isključuje: politiku koja ne odbacuje starije osobe čim izađu s tržišta rada već im omogućuje što duži i aktivniji život u zajednici uz mirovine koje osiguravaju pokriće svih osnovnih životnih potreba, socijalnu politiku koja mladima osigurava mogućnost ranog osamostaljenja kroz ponudu javnih stanova za najam, te obrazovne prilike i kod kuce i u inozemstvu, rad i radne uvjete koji omogućuju balans poslovnog i privatnog života. Trebamo socijalnu politiku koja, ženama i djeci pruža  sigurnost od nasilja i podršku u odlasku od nasilnika i u psihološkom i egzistencijalnom smislu. Trebamo univerzalni dizajn politika i infrastrukture kako bi OSI mogle participirati i u drustvenom , ekonomskom i kulturnom životu na jednakim osnovama. Možemo postati zemlja u koju se dolazi da bi živjelo u punom smislu te riječi. 

Sve potrebne prirodne resurse za to imamo, sada nam samo treba jaka politička volja za stvaranje okruženja koja će svakom pojedincu, instituciji  i svakoj lokalnoj zajednici omogućiti da to ostvari. Zato pozivam građane da zajedno stvorimo bolje društvo i bolju zemlju za sve nas, a posebno za generacije koje tek dolaze.”, rekla je Benčić prilikom predstavljanja kandidature.