Pregled tjedna u Saboru od 18. – 22. 09.

Pregled tjedna u Saboru od 18. – 22. 09.

Tjedan je započeo pitanjem Sandre Benčić premijeru o nedostatku reakcije na aferu “plin za cent”, raspravljali smo i o Zakonu o izbornim jedinicama. Kritizirali smo paket poreznih zakona, posebno i smanjenje mirovinskih doprinosa, a Jelenin slobodni govor obilježio je Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Novu sjednicu započeli smo aktualnim satom na kojem je Sandra Benčić pitala premijera zašto je do danas izostala reakcija na aferu “plin za cent” i nazvala ga pokroviteljem političke korupcije u Hrvatskoj.  Na burne reakcije saborske većine reagirala je Urša Raukar – Gamulin. Drugo pitanje postavlja Ivana Kekin: kako je moguće da Vlada slijeva ogromne količine novca za liječenje malignih bolesti u privatnu polikliniku, obilježenu brojnim aferama, bankrotom zbog neplaćanja poreza i optužnicama za kaznena djela? Naša oba pitanja na aktualcu uzrokovala su nervozu kod vladajuće većine. Dan završavamo slobodnim govorom Bojana Glavaševića o Zakonu o hrvatskom jeziku

U srijedu smo aktivno sudjelovali u raspravi o Zakonu o izbornim jedinicama. Urša odmah na početku naglašava naše stavove oko lošeg procesa donošenja ovog Zakona, a zatim Damir Bakić i Urša postavljaju pitanje ministru. U ime Kluba,  Sandra i Urša  objašnjavaju zašto i proces i sam sadržaj Zakona ne odgovara zahtjevima Ustavnog suda niti temeljnim demokratskim standardima. Pojedinačne rasprave imali su Damir, Bojan i Urša. I ovom temom smo uzrokovali burnu raspravu pa možete vidjeti odlične dvije replike Jelene Milošdvije Uršine i Bojanovu repliku tijekom rasprave. Završnu raspravu održao je Bojan.

Paket poreznih zakona došao je na red u četvrtak. Damir postavlja pitanje ministru, a onda i u ime Kluba komentira površnost ove “reforme” i objašnjava zašto ne možemo podržati ove zakone. Damir sudjeluje u replici i u pojedinačnoj raspravi u kojoj između ostalog komentira smanjenje mirovinskih doprinosa. Damir na ovu temu gostuje u Otvorenom, cijelu emisiju pogledajte ovdje

Tjedan završavamo Jeleninim slobodnim govorom kojim obilježavamo Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama pogotovo važnim u kontekstu ovotjednog femicida u Osijeku.