Pregled tjedna u Saboru od 9. – 13.10.23.

Pregled tjedna u Saboru od 9. – 13.10.2023.

Ovaj tjedan Sandra Benčić istaknula je probleme agencija za naplatu potraživanja i izrazila zabrinutost zbog ekološke katastrofe u Osijeku, dok je Urša Raukar Gamulin postavila pitanja o Strateškom planu Hrvatske zaklade za znanost. Ivana Kekin izrazila je zabrinutost monokulturom turizma, a tjedan je završen slobodnim govorima o očuvanju planinarskih domova i prijetnji šumi u Istri od strane privatnog investitora.

Tjedan u Saboru počinje Sandra Benčić ponovno upozoravajući na nedopustive prakse agencija za naplatu potraživanja a potaknuta nedavnom kaznom za povredu zaštite osobnih podataka agenciji koja je pratila i bilježila čak i zdravstvena stanja dužnika kako bi procijenili koliko brzo moraju naplatiti svoje dugovanje. 

Sandra komentira ekološku katastrofu u Osijeku i upozorava na opasnost od ponavljanja ovakvih požara i ekološke štete i u drugim privatnim oporabiteljima otpada po Hrvatskoj ako državne institucije ne preuzmu odgovornost. Sandra je gostovala i u Otvorenom na ovu temu. Završili smo dan raspravom o Strateškom planu Hrvatske zaklade za znanost od 2023. – 2027. koji je komentirala Urša Raukar Gamulin, te postavlja pitanje ravnatelju Zaklade i državnom tajniku. 

U četvrtak Ivana Kekin sudjeluje u raspravi o Zakonu o turizmu koji nažalost nastavlja voditi našu zemlju u smjeru daljnje monokulture turizma s poticanjem apartmanizacije, gentrifikacije naših gradova, rasta cijena nekretnina i raslojavanja stanovništva i često nepovratne štete po okoliš. Ivana pita ministricu zašto oslobađanje porezna na dobit za investitore nije vezano za barem neku održivu aktivnost te sudjeluje u raspravi u ime Kluba i u završnoj raspravi a Jelena Miloš u pojedinačnoj. 

Završavamo tjedan s dva slobodna govora, Uršinim o važnosti očuvanja planinarskih domova pa vas još jednom pozivamo da potpišete našu peticiju i Ivaninim o privatnom investitoru koji pokušava prenamijeniti šumu u građevinsko zemljište kako bi izgradio luksuzni resort na istoku Istre. 

Čitamo se sljedeći tjedan!