Pregled tjedna u Saboru od 2. – 6.10.2023.

Pregled tjedna u Saboru od 2. – 6.10.2023.

Ovaj tjedan obilježile su rasprave o nedostatku smještajnih kapaciteta za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, novom Zakonu o humanitarnoj pomoći, opozivu ministra Gorana Grlića Radmana, potrebi dostupnih i sigurnih prekida trudnoće te pregled Sandrinog angažmana povodom požara u tvrtki Drava International u Osijeku.

Tjedan smo započeli govorom Jelene Miloš o nedostatku smještajnih kapaciteta za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi i neuspjehu države da provede planiranu deinstitucionalizaciju istovremeno gaseći kapacitete u ustanovama – ostavljajući djecu bez adekvatne skrbi. Nakon toga Urša Raukar Gamulin sudjeluje u raspravi o novom Zakonu o humanitarnoj pomoći i podsjeća na potrebu za jačanjem sustava civilne zaštite te predlaže da se na humanitarne donacije ne plaća PDV. Jelena Miloš iznosi naš stav o nacionalnim naknadama za starije osobe i postavlja pitanje ministru o svrsi ove naknade kad je ona zapravo manja od zajamčene minimalne naknade.

Dan završavamo raspravom o opozivu ministra Gorana Grlića Radmana zbog neprijavljivanja prihoda u imovinskoj kartici – prihoda od firme koja uspješno posluje s državom. Sandra Benčić odmah na početku traži stanku i podsjeća što znači previdjeti toliki prihod u imovinskoj kartici te upozorava na ministrov sukob interesa, jer njegova firma zarađuje veliki novac na poslovima sa državom. Ivana Kekin, u istoj raspravi, poručuje premijeru da i on “malo prouči brojke” i komentira izjednačavanje Sandre i ministra, a Urša Raukar Gamulin izaziva ministra da pretpostavi kako bi ovaj primjer kršenja zakona prošao u nekoj drugoj državi. Odgovor na Sandrino pitanje gdje je sada ta dividenda pogledajte ovdje kao i  Uršine, Ivanine i Jelenine komentare na vođenje ove sjednice. Za kraj, Sandra komentira odnos ministra prema građanima i cijeloj ovoj raspravi.

Tjedan završavamo Ivaninim slobodnim govorom o potrebi za dostupnim i sigurnim prekidima trudnoće po cijeloj Hrvatskoj, koji sada, kako statistika pokazuje, nisu svugdje dostupni, a Sandra je, kao predsjednica saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode, bila u Osijeku gdje je razgovarala s gradonačelnikom, predstavnicima civilne zaštite i vatrogasaca, te radnicama tvrtke Drava International i održala konferenciju za medije, kako bi ukazala na posljedice nezapamćenog požara koji je buknuo u Brijestu.  Presicu pogledajte ovdje.