Pregled tjedna u Saboru od 16. – 20.10.23.

Pregled tjedna u Saboru od 16. – 20.10.23.

Ovaj tjedan obilježen je raspravama o regulaciji rada agencija za naplatu potraživanja, problemima s Zakonom o izbornim jedinicama i inicijativama za utvrđivanje odgovornosti za ekološku katastrofu u slučaju požara u Drava International. Također, sudjelovali smo u raspravama o rebalansu proračuna i Zakonu o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom.

Počeli smo u utorak s glasanjem tijekom kojeg je Ivana Kekin još jednom ponovila sve naše zahtjeve za regulacijom rada agencija za naplatu potraživanja

Nevjerojatno, ali ponovno smo raspravljali o  Zakonu o izbornim jedinicama zbog pravnog šlamperaja i neuspjeha vladajućih da proceduralno provedu Zakon. Urša Raukar Gamulin propituje kako je vladajućima uopće trebalo toliko dugo za novi zakon i onda još u zadnjoj minuti ne uspiju. O samom sadržaju zakona govore Jelena Miloš i Ivana Kekin

Obilježili smo Međunarodni dan borbe protiv siromaštva. Jelena je podsjetila na uznemiravajuće stope rizike od siromaštva u Hrvatskoj a pogotovo za najugroženije skupine stanovništva, djecu i umirovljenike. 

Sandra Benčić je sazvala sjednicu Odbora za zaštitu okoliša i prirode s prijedlogom javnog saslušanja u slučaju požara u Drava International u Osijeku tijekom koje je HDZ, kako bi ispravio svoj neuspjeh u praćenju ove ekološke katastrofe, predložio format tematske sjednice. Kako bilo, Sandra će kroz Odbor inzistirati na utvrđivanju odgovornosti i eliminaciji mogućnosti da se ovakve katastrofe ponove.

Na rasporedu je bio i rebalans proračuna. Sandra je pitala ministra Primorca koji se hvali s rastom BDP-a, da stavi u kontekst rast od 25% zabilježen samo i isključivo u financijskom sektoru. Sudjelovali smo u prvom čitanju Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, koji je Sandra opisala kao nejasan i nedorečen. 

Raspravu u četvrtak obilježio je naš prijedlog Zakona o obveznim odnosima u kojem predlažemo promjenu načina računanja duga, a koji bi omogućio da se dužnici izvuku iz doživotnog dužničkog ropstva. Sandra i Jelena sudjeluju u raspravi sa zastupnicima a Jelena podsjeća na važnost smanjenja ljudi koji žive u dužničkom siromaštvu.  Urša  podsjeća da agencije za naplatu potraživanja mogu služiti i kao metoda pranja novca. Sandra upozorava na nepoštenu praksu jako niske procjene cijena nekretnina koje se ovršuju u sklopu prisilne naplate dugova.

Glasali smo još jednom ovaj tjedan ali smo se izuzeli iz glasanja o Zakonu o izbornim jedinicama za kojeg Urša i Ivana propituju da li je stupio na snagu. A Sandra još jednom apelira na važnost našeg prijedloga Zakona o obveznim odnosima kojim bi dugovi bili – otplativi. Tjedan završavamo s Uršinim  govorom o slučaju bivšeg ministra turizma Klimana koji u vrlo mutnim okolnostima gradi apartmane i pokušava doći do gradskog zemljišta u Vodnjanu ispod cijene.