Pregled tjedna u Saboru od 6. – 10.11.2023.

Pregled tjedna u Saboru od 6. – 10.11.2023.

Ovaj tjedan Klub zastupnika aktivno se angažirao u raspravama o pitanjima od nacionalnog interesa, izražavajući kritike i postavljajući ključna pitanja o odgovornosti države u slučaju gubitka suda s Todorićem, nekompatibilnosti linearnih akceleratora u javnom sustavu te promjenama u Obiteljskom zakonu. Također, Klub je sudjelovao u raspravama o ilegalnim migracijama i službenoj razvojnoj pomoći.

Tjedan smo započeli aktualcem. Sandra Benčić je pitala premijera tko će snositi odgovornost ako država izgubi spor s Todorićem na arbitražnom sudu i mora platiti 7 milijarde eura? A Ivana Kekin jesu li su nekompatibilni linearni akceleratori koji bi trebali liječiti u javnom sustavu rezultat nesposobnosti ili dio strategije ove Vlade? Sandra je još jednom sumirala aktualac i tražila stanku za sljedeću točku. 

Iskoristili smo raspravu o Izvješću Vlade o sastancima Europskog vijeća kako bi  Sandra i Ivana pitale premijera o sramotnom glasanju Hrvatske u UN-u protiv rezolucije o primirju u Gazi a Jelena MilošUrša Raukar Gamulin hoće li tražiti prekid vatre i zahtijevati istragu za ratne zločine nad civilima Gaze i Izraela. Ministru vanjskih poslova Jelena, Sandra i Bojan Glavašević ponovili su naše zahtjeve a klupsku raspravu podijelile su Jelena i Sandra. Predali smo i Zaključak s našim prijedlogom. 

O MUP-ovom Izvješću o ilegalnim migracijama Urša i Sandra replicirale su ministru Božinoviću. Također, Urša i Sandra u raspravi se zalažu za stručnu raspravu, raspravu o uzrocima migracija, apeliraju na solidarnost i humanost i upozoravaju na opasno huškanje i sijanje mržnje od desnice. Jelena postavlja repliku, a Sandra stavlja u kontekst globalnu ekonomsku situaciju u kojoj globalni sjever eksploatira jug a onda povrh toga, desnica huška siromašne globalnog sjevera protiv još siromašnijih s juga. 

Sudjelovali smo u raspravi o Obiteljskom zakonu. Ivana upozorava da ove izmjene i dopune ne predstavljaju značajan iskorak za unapređenje zaštite žena žrtva nasilja kako je najavljeno, te da sustav i dalje odvraća žene da prijave nasilje. U pojedinačnoj raspravi Ivana upozorava na diskriminaciju predlagatelja koji je propustio uključiti životne partnere u odredbe o posvojenju djece o čemu smo napisali i Zaključak.

Tjedan smo završili raspravom o Izvješću o provedbi službene razvojne pomoći RH inozemstvu za 2022. godinu, u kojoj je sudjelovala Urša replikom državnom tajniku i govorom u ime Kluba