Pregled tjedna u Saboru od 23. – 27. 10.2023.

Pregled tjedna u Saboru od 23. – 27. 10.2023.

Ovaj tjedan zastupnici su sudjelovali u tribinama, presicama i raspravama u Saboru, izražavajući kritike prema vladajućoj većini, upozoravajući na ekonomske izazove te podržavajući pozitivne pomake u zakonodavstvu, poput uvođenja iskaznica za osobe s invaliditetom. Tjedan je zaključen glasanjem, gdje je Sandra Benčić naglasila loše rezultate sedmogodišnje vladavine premijera Plenkovića.

Na početku tjedna, Urša Raukar Gamulin sudjelovala je na tribini u Karlovcu u razgovoru s planinarima, a Ivana Kekin u Istri gdje je govorila o pogodovanju investitoru, devastaciji obale i protuzakonitim radnjama na području općine Kršan. 

Ususret godišnjem izvješću Vlade odazvali smo se  premijerovu pozivu da “pogledamo brojke”. Organizirali smo presicu o stvarnom stanju brojki i kvaliteti života u Hrvatskoj danas, u odnosu na 2016. godinu kada je Andrej Plenković preuzeo vlast. Zbog katastrofalnog vođenja sjednice tijekom ove točke, predsjedavajući Željko Reiner oduzeo je riječ zastupnicima u korist premijerovog izlaganja, protestirali smo i otežali Plenkoviću da održi govor samohvale. Reagirale su Urša Raukar Gamulin i Sandra Benčić, a Sandra je i kritizirala diskurs o dvije Hrvatske i osudila opstrukciju rada Sabora od strane vladajuće većine. Nakon toga su raspravu u ime Kluba podijelile Sandra i Ivana te su još jednom ponovile statistiku za zadnjih sedam godina. Tijekom ove rasprave, premijer je izrazio brigu oko državne imovine pa smo ga pozvali da osim saborskih klupa pokaže brigu i prema HEP-u, INA-i, Petrokemiji Kutina, Brodarskom institutu ili Uljaniku o kojem je Jelena Miloš govorila u slobodnom govoru.  

Pozdravili smo pozitivne pomake uvođenja nacionalne i europske iskaznice za osobe sa invaliditetom u Zakonu o povlasticama o prometu o kojem je govorila Jelena, ali i naglasila brojne probleme pristupačnosti prometu. 

U srijedu su Sandra i Jelena sudjelovale u razgovoru sa kandidatima i kandidatkinjama za Povjerenika za informiranje i zalagale se za odabir osobe koja će jamčiti neovisnost i stručnost ove institucije te upozorile na opasnost od uništavanja još jedne neovisne institucije odabirom HDZ-ovog kadra. 

Ivana je komentirala Zakon o mjerama ograničavanja kojim se uređuju sankcije Rusiji i kroz amandman predlažemo osnivanje neovisnog tijela za nadzor. O Zakonu o potvrđivanju konvencije o borbi protiv podmićivanja stranih javnih službenika govorila je Urša i postavila je repliku državnoj tajnici. Ovaj tjedan predali smo dva zaključka na prošlotjednu točku o rebalansu proračuna. 

Tjedan završavamo glasanjem tijekom kojeg Sandra još jednom diže pažnju na katastrofalne rezultate sedmogodišnje vladavine Andreja Plenkovića. Slijedi nam kratka saborska stanka pa nastavljamo s aktualnim prijepodnevom u srijedu 8. studenog.