Spasili smo planinarske domove!

Spasili smo planinarske domove!

Još jedna pobjeda: zahvaljujući pritisku planinara i planinarskih društava, ali i našoj peticiji koju je potpisalo 22.940 građana.

Još jedna pobjeda: zahvaljujući pritisku planinara i planinarskih društava, ali i našoj peticiji koju je potpisalo 22.940 građana, Vlada je odustala od ideje da planinarske domove uzme iz ruku planinarskih društava i preda ih na upravljanje županijama!

Nakon sto smo sačuvali plaže od najgorih odredbi Zakona o pomorskom dobru, zajedno s građanima obranili smo i planinarske domove od iracionalne komercijalizacije i vratili ih onima koji su ih gradili i desetljećima odrzavali – planinarima!

Novi prijedlog Zakona o upravljanju nekretninama u vlasništvu RH prepoznaje sigurnost kao najvažniju svrhu planinarskih objekata, a te objekte vraća na upravljanje Hrvatskom planinarskom savezu i planinarskim društvima. Osim toga, opisani su i klasificirani svi planinarski objekti – domovi, kuće i skloništa. Važna nova odredba je i obveza države da ulaže u obnovu domova, kuća i skloništa.

U daljnjoj raspravi tražit ćemo i popisivanje objekata, utvrđivanje njihova stanja i izradu liste prioriteta za obnovu te ćemo inzistirati na proaktivnosti države u tom smjeru.

Čestitamo i zahvaljujemo građanima na još jednoj pobjedi – zajedno smo pokazali da možemo i da su u suradnji s građanima promjene moguće. Idući korak su izbori.