Pregled tjedna u Saboru od 29.01. – 02.02.2024.

Pregled tjedna u Saboru od 29.01. – 02.02.2024.

Tjedan počinjemo presicom na kojoj još jednom naglašavamo da je kombinacija Lex AP-a i izbor Turudića za glavnog državnog odvjetnika sumrak našeg već ionako disfunkcionalnog pravosuđa.

Tjedan počinjemo presicom na kojoj još jednom naglašavamo da je kombinacija Lex AP-a i izbor Turudića za glavnog državnog odvjetnika sumrak našeg već ionako disfunkcionalnog pravosuđa. Sandra je istaknula istu poruku na plenarnoj sjednici.  

Podržali smo prosvjed HND-a protiv ovog zakona, i unatoč ministrovom povlačenju i najavi izmjena, odlučni smo nastaviti borbu protiv besramnih pokušaja ušutkivanja i zataškavanja korupcije. 

U raspravi o izboru glavnog državnog odvjetnika Turudića, Sandra pita Malenicu kako je biti ministar pravosuđa u vladi koja će na mjesto glavnog državnog odvjetnika odabrati osobu koja je prijatelj s glavnim USKOK-ovim osumnjičenicima a Urša kako je pak odabrati osobu koja laže u Saboru prilikom kandidature? Sandra i Urša podijelile su raspravu u ime Kluba a Ivana i Jelena moćno poentiraju u pojedinačnim raspravama. U raspravi se Sandra, Urša, Jelena Ivana uspješno obračunavaju s prijetnjama HDZ-ovaca. Kraj dugog dana završavamo sa Sandrom u Otvorenom na istu temu.  

U četvrtak Jelena raspravlja o novom Zakonu o lobiranju i naglašava da zakon ne samo da kasni, već ne ostvaruje deklariranu svrhu – učinkovite i transparentne javne politike, povjerenje građana u donosioce odluka i smanjenje korupcije.  Osim toga,  Jelena je morala ponovno naglasiti naše zahtjeve oko prekida nasilja u Palestini jer hrvatski političari – šute. 

Ivana je ovaj tjedan organizirala presicu kako bi predstavila naš prijedlog strožih mjera za regulaciju kockanja, ogromnog ne reguliranog područja s katastrofalnim javnozdravstvenim i socijalnim posljedicama.

Kraj tjedna iskoristio je Damir Bakić sa slobodnim govorom o sumnjivim poslovima Ministarstva kulture i medija i Geodetskog fakulteta prilikom 3D snimanja za potrebne obnove nakon potresa.