Postali smo članica Europske zelene stranke

Postali smo članica Europske zelene stranke

U Europsku zelenu stranku primljeni smo jednoglasno, sa 100% podrškom 435 glasova zelenih delegata iz 30 europskih zemalja.

„Odlučne promjene u pogledu financijske, upravljačke i društvene preobrazbe koje je stranka Možemo! napravila u Zagrebu i Pazinu u manje od tri godine jasno ukazuju na transformativnu snagu zelenih u Europskoj uniji. Drago nam je pozdraviti MOŽEMO! sada i službeno kao punopravnu članicu Europske stranke zelenih“, rekli su Thomas Waitz i Mélanie Vogel, supredsjednici Europske zelene stranke (EGP) prilikom službenog primanja stranke Možemo u EGP, na kongresu Zelenih u Lyonu održanog ususret nadolazećim europskim izborima.

U Europsku zelenu stranku primljeni smo jednoglasno, sa 100% podrškom 435 glasova zelenih delegata iz 30 europskih zemalja u Lyonu.

„Razmjena iskustava s kolegama gradonačelnicima iz stranaka članica EGP-a bila nam je od velike pomoći pri pronalaženju rješenja za brojne izazove u Zagrebu. Gradove vidimo kao ključne pokretače promjena i zamašnjake zelene tranzicije, a postajanjem punopravnim članovima EGP-a, želimo dati svoj maksimum u kreiranju zelene i pravedne budućnosti Europe“, rekao je gradonačelnik Zagreba i koordinator stranke Možemo, Tomislav Tomašević.

Sandra Benčić, koordinatorica stranke, istaknula je: „Hvala našim kolegicama i kolegama na dobrodošlici u EGP. Kao članovi, dat ćemo aktivan doprinos nastavku zelene transformacije Europe koja se temelji na ekonomskoj i socijalnoj jednakosti ljudi, regija i država. Europa dobrog života, Europa jednakosti za sve je moguća i stvaranje takve Europe naš je zajednički cilj”.

„Također, moramo se usmjeriti na zajednički pristup nekim od najtežih pitanja s kojima se EU suočava: ekonomskoj, društvenoj i pravnoj nejednakosti, demografskim problemima Europe, vanjskoj sigurnosnoj i ekonomskoj nestabilnosti i ne manje važno, odlučno se suprotstaviti politikama straha i rastućoj prijetnji desničarskog ekstremizma“, rekla je Benčić prilikom službenog primanja Možemo u Zelene.

Više od tisuću zelenih delegata, lidera, aktivista i pristaša europskih Zelenih okupilo se na EGP kongresu ovog vikenda u Lyonu kako bi uoči europskih izbora u lipnju izabrali dva vodeća kandidata, usvojili zajednički izborni manifest i postavili prioritete kampanje.

Prioriteti Europskih zelenih za nadolazeće izbore podudarni su prioritetima Možemo! i u fokus stavljaju hrabrost za promjene i dobar život za sve. To uključuju ulaganja u zelenu tranziciju, osiguravanje jeftinije, zelene energije za građane, priuštivo stanovanje, pravednu poreznu reformu, te dostupne i kvalitetne zdravstvene i socijalne usluge.

Europska zelena stranka osnovana je 2004. godine te okuplja stranke iz 26 članice Europske unije, a dio su vlasti u sedam članica Europske unije – Austriji, Belgiji, Njemačkoj, Irskoj, Latviji, Poljskoj i Španjolskoj.