Pregled tjedna u Saboru od 22. – 26.01.2024.

Pregled tjedna u Saboru od 22. – 26.01.2024.

Ovaj tjedan u Saboru počinjemo presicom o alarmantnom stanju u pulskom Uljaniku i izostanku adekvatnog angažmana Vlade za očuvanje brodogradnje u Puli.

Ovaj tjedan u Saboru počinjemo presicom o alarmantnom stanju u pulskom Uljaniku i izostanku adekvatnog angažmana Vlade za očuvanje brodogradnje u Puli. Govorili su Jelena Miloš i naši članovi Dušica Radojčić i Miha Paus. Isti dan, Urša Raukar Gamulin raspravlja o prijedlogu zakona kojim se (opet) pokušava urediti odnos zaštićenih najmoprimaca i vlasnika stanova pa se nadamo, ovaj puta i uspješno. Zakone o akvakulturi i morskom ribarstvu komentirala je Urša. Osvrnula se na uništavanje Malostonskog zaljeva i naglasila što HDZ misli o očuvanju akvakulture ali i o gospodarenju otpadom.

U četvrtak Bojan Glavašević sudjeluje u raspravi o Zakonu o hrvatskom jeziku i naglašava da jeziku treba prvenstveno zaštita od pokušaja da ga se kontrolira. Kraj dana dočekujemo sa premijerovom odlukom da za šefa DORH-a postavi suca Turudića. Suca koji je izravno povezan s HDZ-om, koji je prijatelj s optuženicima u najvećim korupcijskim slučajevima i koji laže na nedavnom saborskom saslušanju. Plenković je ovim skinuo sve maske i više se ne može ni pretvarati da je proeuropski i demokratski političar!
Tjedan završavamo glasanjem. Urša  ponavlja naše stavove o Zakonu o hrvatskom jeziku a Sandra poziva da ne glasamo o izmjenama Kaznenog zakona jer predstavljaju ucjenu i uvode femicid ali uz žrtvovanje javnog interesa. Zajedno sa progresivnom oporbom izlazimo iz sabornice i ne glasamo o ovoj točki.