Reakcija Možemo! na ministra Piletića: Političke odgovornosti mora biti

Reakcija Možemo! na ministra Piletića: Političke odgovornosti mora biti

Nevjerojatno je da ministar Marin Piletić u slučaju tragične smrti dvogodišnjeg djeteta koje je gotovo od svog rođenja čekalo na smještaj u udomiteljskoj obitelji ne vidi i ne preuzima nikakvu političku odgovornost.

Nevjerojatno je da ministar Marin Piletić u slučaju tragične smrti dvogodišnjeg djeteta koje je gotovo od svog rođenja čekalo na smještaj u udomiteljskoj obitelji ne vidi i ne preuzima nikakvu političku odgovornost.

Nevjerojatno je i da ministar Piletić uporno objašnjava da se nije radilo o žurnom postupku, pravdajući se tako proceduralnim razlozima, a zapravo odbija preuzeti političku odgovornost za to što sustav gotovo dvije godine nije osigurao adekvatan smještaj za dijete koje je živjelo u domu bez vode i sanitarnog čvora, jer su svi kapaciteti u udomiteljskim obiteljima bili prepunjeni.

Dodatno, krajnje neprimjereno je i opravdanje ministra da se obitelji koja živi u domu bez vode i sanitarnog čvora pružala “stručna podrška”, iako je svima jasno da se problemi života u domu bez vode i sanitarnog čvora ne mogu premostiti samo “stručnom podrškom” već dostojanstvenim uvjetima života. Ono na što Ministarstvo nije dalo odgovor je koje su točno mjere borbe protiv siromaštva poduzeli kako bi se otklonili uzroci siromaštva u obitelji i osigurali adekvatni uvjeti stanovanja, zatim zašto, ako članovi obitelji navodno imaju intelektualne teškoće, obitelji nije primjerice osigurana usluga osobne asistencije, te zašto se u međuvremenu već gotovo dvije godine dijete nije smjestilo u udomiteljsku obitelj gdje ima osigurane adekvatne životne uvjete.

Političke odgovornosti mora biti i ona leži na Ministarstvu. Naime, kako piše Jutarnji list, postupak oduzimanja prava roditeljima da žive s djecom pokrenut je još u travnju 2022., nedugo nakon rođenja djeteta, a pomoć nadležnog ministarstva radnici centra za socijalnu skrb iz Slavonskog Broda zatražili su već u srpnju 2022. godine. Međutim, postupak se nije mogao okončati bez da se nađe rješenje za smještaj, zahtjevi su se odbijali zbog prepunjenosti domova i udomiteljskih obitelji, a pomoć nadležnog ministarstva očito nije stigla.

Politička i moralna odgovornost ravnateljice Hrvatskog zavoda za socijalni rad kao i ministra Piletića stoga je neupitna. Odgovornost leži u tome da ne samo da nisu riješili ključne probleme u sustavu koji su im duže vremena poznati i na koje su ih i socijalni radnici i oporba i javnost upozoravali, već je Ministarstvo donedavno još i tvrdilo da niti ne postoji osobit problem sa smještajem djece bez odgovarajuće skrbi.

Prije više od osam mjeseci smo u sabornici govorili o slučaju u kojem su socijalni radnici iz Koprivnice javnost upozorili da nemaju gdje smjestiti djecu iz nasilne obitelji jer su ustanove prepune. Prije gotovo četiri mjeseca, psihologinja iz tadašnjeg Centra za socijalnu skrb, Valerija Kanđera, upozorila je na probleme kroničnog manjka kapaciteta za smještaj djece s neodgovarajućom skrbi i za to je, podsjećamo, dobila opomenu pred otkaz. Nakon svega toga, na pitanje novinara postoje li djeca koja žive u ugrožavajućim obiteljima, ravnateljica Hrvatskog zavoda za socijalni rad Tatjana Štritof odgovorila je da ne postoje, a ministar da sustav brine o djeci s neadekvatnom skrbi, unatoč tome što su u tom trenutku već morali biti dobro upoznati s problemima u sustavu i apelima socijalnih radnika, i što su morali prezentirati realno stanje te dati jasan plan hitnog rješavanja nagomilanih problema.

Od Ministarstva posebno tražimo da odmah i bez odlaganja iznese plan kako će u najkraćem roku osigurati odgovarajuću skrb i smještaj svoj djeci koja je u ovom trenutku nemaju – od otklanjanja uzroka neodgovarajućih uvjeta do smještaja u udomiteljske obitelji.

Ministarstvo mora objasniti zašto više od 10 godina nije provedena nužna reforma sustava skrbi za djecu bez odgovarajuće skrbi i osiguravanje dovoljnog broja interventnih kapaciteta u domovima, ali prije svega u udomiteljskim obiteljima.

Hrvatska je već davno trebala provesti deinstitucionalizaciju sustava kroz razvoj organiziranog stanovanja, podršku udomiteljstvu i jačanje specijaliziranog udomiteljstva te kroz programe prevencije kako bi se spriječilo izmještanje iz obitelji tamo gdje je to moguće, odnosno stekli uvjeti za povratak djece u obitelj.

Međutim, umjesto toga, Hrvatska nije razvila te usluge, a ujedno je, formalno ispunjavajući uvjete deinstitucionalizacije, gasila smještajne kapacitete u domovima, bez da je osigurala dovoljno kapaciteta za krizni smještaj djece, kao i smještaj u udomiteljskim obiteljima. Povrh svega, Hrvatska je godinama degradirala položaj i uvjete rada socijalnih radnika, što se danas ogleda kroničnim nedostatkom kapaciteta u sustavu.

To su problemi koji su doveli do današnjeg stanja i Ministarstvo, umjesto nebrige i ignoriranja problema, mora što prije izložiti plan rješenja ovog alarmantnog problema u najkraćem mogućem roku.

Također, vlada Andreja Plenkovića i HDZ moraju otići jer je jasno da ne znaju zaštititi nikoga u ovoj zemlji osim sebe samih i svojih jataka.