UPUTE ZA BIRAČE – PARLAMENTARNI IZBORI 2024.

UPUTE ZA BIRAČE – PARLAMENTARNI IZBORI 2024.

Ako na dan izbora niste kod kuće, osigurajte da se i Vaš glas čuje! Registrirajte se najkasnije do subote, 6.04.2024.

Drage biračice, dragi birači,

rok za podnošenje svih zahtjeva vezanih za Registar birača je subota, 6.04.2024.

Odmah provjerite jeste li u Registru birača!

Ako namjeravate glasati na svom uobičajenom biračkom mjestu – provjerite jesu li Vaši podaci u Registru birača točni. Provjeri Registar birača!

Ako imate bilo kakve ispravke, zahtjev se može predati: neposredno u nadležnom upravnom tijelu (matični uredi), putem emaila na adresu nadležnog upravnog tijela (sve adrese su navedene na ovom linku) ili putem sustava e-Građani 

Provjerite kada vam ističe osobna iskaznica – ako vam osobna iskaznica ističe prije izbornog dana, a niste predali zahtjev za izdavanjem nove, NEĆETE BITI UPISANI U POPIS BIRAČA. U tom slučaju, na izborni dan morat ćete otići u matični ured, gdje ćete dobiti potvrdu uz koju ćete moći glasati na svom biračkom mjestu.

Adrese biračkih mjesta objavit će se najkasnije 6.04.2024. – na ovom linku provjerite točnu adresu svog biračkog mjesta. 

BIRAČI I BIRAČICE S PREBIVALIŠTEM U HRVATSKOJ (po adresi na osobnoj iskaznici)

Ako Vam je prebivalište (adresa na osobnoj iskaznici) u Republici Hrvatskoj, a na dan izbora nećete biti u svom mjestu prebivališta

  • za glasanje u Republici Hrvatskoj,  podnesite zahtjev za PRIVREMENI UPIS, uz navođenje mjesta u Hrvatskoj kojem ćete se zateći na dan izbora – obrazac možete predati osobno u matičnom uredu, putem emaila (popis mail adresa), ili putem sustava e-građani do subote, 6.04.2024.
  • za glasanje u inozemstvu podnesite zahtjev za PRETHODNU REGISTRACIJU za državu, odnosno konzularno područje na kojem ćete se zateći na dan održavanja izbora u inozemstvu – obrazac možete predati osobno u matičnom uredu, putem emaila (popis mail adresa), ili putem sustava e-građani do subote, 6.04.2024.

BIRAČI I BIRAČICE S ADRESOM PREBIVALIŠTA U INOZEMSTVU (prema adresi na osobnoj iskaznici)

Ako Vam je prebivalište (adresa na osobnoj iskaznici) u inozemstvu

  • i IMATE OSOBNU ISKAZNICU s adresom na području diplomatsko-konzularnog predstavništva u kojem ćete glasati, po službenoj dužnosti već ste upisani u popis birača. Na dan izbora dođite u diplomatsko-konzularno predstavništvo i obavite svoju građansku dužnost
  • i NEMATE OSOBNU ISKAZNICU s adresom na području diplomatsko-konzularnog predstavništva u kojem ćete glasati najkasnije do subote, 6.04.2024., podnesite zahtjev za AKTIVNU REGISTRACIJU u bilo kojem nadležnom uredu državne uprave (adresar) ili u diplomatsko-konzularnom predstavništvu RH u državi u kojoj živite. Obrazac možete predati osobno u diplomatsko-konzularnom predstavništvu, putem emaila (popis mail adresa), ili putem sustava e-građani

Sjedišta diplomatsko-konzularnih predstavništava pronađite na ovoj poveznici

Ako se slučajno dogodi da Vas, unatoč tomu što uredno odradili sve korake, nekim čudom hrvatske administracije ne bude u popisu birača na dan izbora – ne očajavajte.

Sukladno Zakonu o registru birača, moći ćete glasati nakon što Vam diplomatsko-konzularno predstavništvo izda potvrdu za glasanje na temelju prethodne suglasnosti nadležnog tijela u RH. Doduše, taj postupak zna potrajati par minuta, pa budite strpljivi i ne dopustite da Vam nečija aljkavost onemogući pravo glasa.

Dok čekate svoju potvrdu, možete se, ali potiho i bez izazivanja ikakvih smetnji i ometanja drugih birača, ljutiti na hrvatsku administraciju i donijeti odluku da sigurno nećete glasati za aktualnu garnituru, jer nisu u stanju osigurati provedbu postupka propisanog zakonom.

Dapače, možete odlučiti da je na ovim parlamentarnim izborima vaš izbor – Možemo!

Možemo! – politička platforma