Sandra Benčić u Dubrovniku: Za hrabre poteze potrebna je i politička hrabrost, a mi smo dokazali da je imamo

Sandra Benčić u Dubrovniku: Za hrabre poteze potrebna je i politička hrabrost, a mi smo dokazali da je imamo

U sklopu ženske turneje i tribina s građanima na temu predstavljanja Hrabrih poteza stranke Možemo! koje nijedna Vlada dosad nije imala hrabrosti provesti, Sandra Benčić posjetila je Dubrovnik.

U sklopu ženske turneje i tribina s građanima na temu predstavljanja Hrabrih poteza stranke Možemo! koje nijedna Vlada dosad nije imala hrabrosti provesti, Sandra Benčić posjetila je Dubrovnik.

Dubrovnik, 21. ožujka 2024. – Za zaštitu javnog prostora i javnog interesa potrebna je politička hrabrost, a mi smo dokazali da je imamo i da radimo upravo ono što najavljujemo, istaknula je Sandra Benčić na konferenciji za medije u Dubrovniku, gdje je zajedno s Petrom Marčinko, gradskom vijećnicom Srđ je Grad / Možemo! u Gradu Dubrovniku, Đurom Caporom, gradskim vijećnikom i Markom Giljačom, županijskim vijećnikom i koordinatorom stranke za IX. I X. izbornu jedinicu govorila o hrabrim potezima stranke Možemo!.

Petra Marčinko kao prve poteze koje smatraju osobito važnima istaknula je zaštitu javnog dobra, solidarnost i jednakost, uvođenje građanskog odgoja i pravo glasa za mlade od 16. godine starosti. Plan izgradnje javnih stanova za najam naglasila je kao posebno važnu temu za Dubrovnik, grad kojeg muče izuzetno visoke, mladima nepriuštive cijene nekretnina. Petra je potvrdila važnost teme zaštite ženskih prava te je, kao i mnoge druge žene na ženskoj turneji, kao osobito važnom istaknula zaštitu ženskog reproduktivnog zdravlja, dostupnost ginekologa u svim dijelovima Hrvatske i dostupnost sigurnog pobačaja. 

Đuro Capor naglasio je smjenu Ivana Turudića kao prvi potez po formiranju većine, važan jer jasno govori o nepovjerenju građana u hrvatsko pravosuđe koje je jedan od glavnih razloga zbog kojeg mladi odlaze iz Hrvatske. “Nakon svih godina vladavine AP-a na mjesto državnog odvjetnika došao je čovjek koji laže saborskom odboru i kontaktira s kriminalcima, a svjedoci smo HDZ-ovih upornih pokušaja zarobljavanja institucija, prijetnji novinarskim slobodama i zatiranju javnog interesa čepljenjem usta građana putem Lex AP-a. Koruptivni model HDZ-a proteže se i do Dubrovnika”, rekao je Capor i upozorio na brojne lokalne primjere HDZ-ovog modela upravljanja i netransparentnih natječaja.

Nastavio je Marko Giljača, posebno upozorivši na problem bespravne gradnje i kao hrabri potez najavio njezino zaustavljanje diljem Hrvatske te podsjetio na kontinuirani rad članova stranke Srđ je Grad / Možemo! na zaštiti javnog dobra te na uspjeh kampanje i peticije stranke Možemo! , “Nije dobro za pomorsko dobro”, kojim smo uspješno zaustavili katastrofalno loš HDZ-ov zakonski prijedlog o zaštiti pomorskog dobra. “Naša prednost i ono što građani u nama prepoznaju jest da vrijednosti i ciljeve koje predstavljamo, ono što štitimo, za to se i snažno borimo i te ciljeve i ostvarujemo”, rekao je Giljača.

Konferenciju je zaključila Sandra Benčić:  “Gotovo nigdje u Hrvatskoj, lokalno ni nacionalno, vlasti nemaju snage ili se boje raskidati koncesije koje ne odgovaraju zahtjevima javnog interesa. U Zagrebu smo se to usudili, pokrenuvši raskid koncesijskog ugovora za pročistač otpadnih voda Grada Zagreba s privatnom tvrtkom ZOV d.o.o., na strateški najvažnijem zemljištu u Zagrebu. Za to je potrebna politička hrabrost, potrebno je moći se oduprijeti partikularnim interesima, a mi to radimo. Ono što smo najavili i napravili smo”, rekla je Benčić.

Benčić je najavila i poteze podrške domaćim poljoprivrednicima u sklopu zelene javne nabave za bolnice, vrtiće i škole, posebno važno za područje Neretve, Konavla i otoka, kao i jačanje primarne zdravstvene zaštite te uvođenje hitne helikopterske službe kao ključne hrabre poteze za to područje koje će Možemo poduzeti odmah po formiranju većine.

Istaknula je i izgradnju fonda javnih stanova, koji će se, osim iz proračuna, puniti iz posebnih poreza kao što je porez na ekstraprofit trgovačkih lanaca i banaka, čije su dobiti u 2023. rasli za 90%. „Ujedno, nećemo više pumpati novac bankama za kamate”, rekla je Benčić, istaknuvši i izgradnju dodatnih kapaciteta studentskih domova, kojim se rasterećuje pritisak na najam, te druge mjere za javno stanovanje i studentsku populaciju.

Prije presice u dubrovačkom Gružu održana je tribina s građanima o hrabrim potezima stranke Možemo! na kojoj su građanke i građani davali svoje komentare na predstavljene poteze, komentirali koje smatraju prioritetnima te predlagali svoje, one koje smatraju nužnima da ih nova vlada poduzme kako bi život u njihovim zajednicama i čitavoj Hrvatskoj bio dobar.

Možemo! – politička platforma