Nacionalni plan razvoja pravosudnog sustava ne donosi potreban zaokret ni ambiciju

Nacionalni plan razvoja pravosudnog sustava ne donosi potreban zaokret ni ambiciju

Nacionalni plan razvoja pravosudnog sustava od 2021. do 2027. nedovoljno je ambiciozan i neće riješiti problem nepovjerenja građana u pravosuđe, kao što neće ni trajanje sudskih postupaka svesti na prosjek Europske unije.

Nacionalni plan razvoja pravosudnog sustava od 2021. do 2027. nedovoljno je ambiciozan i neće riješiti problem nepovjerenja građana u pravosuđe, kao što neće ni trajanje sudskih postupaka svesti na prosjek Europske unije, složili su se sudionici danas održanog okruglog stola o Vladinom prijedlogu nacionalnog plana razvoja pravosudnog sustava 2021.-2027. u organizaciji Kluba zastupnika Zeleno-lijevog bloka u Hrvatskom saboru.

Svoje viđenje Nacionalnog plana, njegovih nedostataka i prilika za poboljšanja iznijeli su ugledni pravni stručnjaci: profesori na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Zlata Đurđević i Alan Uzelac, sudac Ustavnog suda Goran Selanec i bivši sudac Revizorskog suda EU Neven Mates, dok je uvodno izlaganje održala saborska zastupnica i predsjednica Kluba, Sandra Benčić.

Sudionici u raspravi istaknuli su da neke stvari u Nacionalnom planu idu u dobrom smjeru te da su se neki problemi – poput nepovjerenja građana u pravosuđe – napokon prepoznali. Međutim, istakli su također da rješenja za problem nepovjerenja u planu nisu ponuđena, da je plan nedovoljno ambiciozan i neće dovesti Hrvatsku do prosjeka EU u pogledu duljine trajanja postupaka i povjerenja građana u pravosuđe, te da plan uopće ne adresira pitanje korupcije i nepotizma u pravosuđu.

Sudionici su se osvrnuli i na nacrte prijedloga izmjena Zakona o parničnom postupku koji za probleme dužine trajanja postupaka kao rješenje nudi propisivanje rokova sucima: sudionici su istaknuli da su takvi pokušaji nametanja rokova postojali i prije, te u nekim propisima postoje i danas. Tako se primjerice propisuje da radni spor u prvom stupnju ne smije trajati duže od šest mjeseci od dana podnošenja tužbe , ali samo 20 posto svih radnih sporova se zaista završi u tom roku. Dakle, bez obzira na to što je rok propisan, on je za suce instruktivan i to ne znači da će se poštovati ako se ne reorganizira sustav.

Sažimajući raspravu na okruglom stolu, Sandra Benčić je istaknula i da su stručnjaci dali prijedloge rješenja kao što su drugačija organizacija sudstva te drugačija organizacija postupaka kao što su smanjenje vremenskih perioda između ročišta, otvaranje sudske praske odmah za sve suce i odvjetnike, odnosno stranke u postupcima (za što se ne mora čekati 2027 i završetak digitalizacije sudstva), korištenje već postojećih digitalnih alata u ubrzavanju administrativnih i repetitivnih procedura u sudstvu.

U izjavi za medije, govoreći o prijedlozima Zeleno-lijevog bloka za zaokret u pravosuđu, Benčić je ponovila prijedloge s kojima je Zeleno-lijevi blok već izašao, primjerice teritorijalnu reorganizaciju i smanjenje broja sudova, objavu sudske prakse na svim razinama, otvaranje izbora sudaca i stegovnih postupaka javnosti te otvaranje centara za informiranje građana pri samim sudovima.

Ovo je bio prvi u nizu okruglih stolova kluba zastupnika Zeleno-lijevog bloka o pravosudnom sustavu kojima se želi doprinijeti javnoj, otvorenoj i argumentiranoj razmjeni između svih dionika reforme sudske vlasti.

Zeleno-lijevi blok će skraćeni transkript okruglog stola poslati svim saborskim klubovima zastupnika, medijima i Ministarstvu pravosuđa i time doprinijeti saborskim raspravama o Nacionalnom planu i povezanim pravosudnim zakonima koji će ove godine doći na dnevni red.

Okrugli stol može se pogledati ovdje.