Možemo Vladi: Odustanite od APN-a, izgradimo stanove za javni najam

Možemo Vladi: Odustanite od APN-a, izgradimo stanove za javni najam

Konferencija za medije Kluba zastupnika Zeleno-lijevog bloka na kojoj su najavljeni prioriteti u radu kluba u jesenskom zasjedanju.

Zagreb, 14.09.2021. – Hrvatski sabor, konferencija za medije Kluba zastupnika Zeleno-lijevog bloka na kojoj su najavljeni prioriteti u radu kluba u jesenskom zasjedanju. Na fotografiji Vili Matula, Damir Bakić, Ivana Kekin, Sandra Benčić, Bojan Glavašević, Urša Raukar. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Klub zeleno-lijevog bloka danas je u Saboru skrenuo pozornost na upozorenje Europskog odbora za sistemske rizike o riziku koji za financijski sustav u Hrvatskoj, “s potencijalom za ozbiljne negativne posljedice na gospodarstvo”, predstavljaju državno subvencioniranje stambenih kredita putem APN-a i posljedični rast cijena nekretnina i zaduženosti. Sandra Benčić i Bojan Glavašević apelirali su na Vladu da odustane od APN-a već ove godine te da se sredstva usmjeri u gradnju stanova za javni najam.

Benčić je podsjetila kako članovi platforme Možemo od početka APN-ovih subvencija 2017. upozoravaju da one izravno potiču rast cijena nekretnina, te da se te subvencije samo prelijevaju u profit banaka dok se i onima kojima se nastoji pomoći i svim ostalim kupcima značajno diže cijena nekretnina. Istovremeno, zato što je mjera usmjerena isključivo na kreditno sposobne i zato što druge mjere praktički ne postoje, građani koji rade prekarno i koji nisu kreditno sposobni ne mogu riješiti svoje stambeno pitanje. Zato je Hrvatska pri samom dnu EU po dobi kada mladi ljudi odlaze iz roditeljskog doma – u prosjeku s gotovo 32 godine starosti.

Platforma Možemo zato poziva Vladu da država u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, posebno s onima gdje cijene najma i nekretnina drastično rastu, sredstva preusmjeri u fond za gradnju stanova za javni najam. To je politika koja je već dugo dio programa platforme Možemo i koju je u više navrata predlagala Vladi, pa i amandmanom na državni proračun za 2022., koji vladajuća većina nije prihvatila. Investicije u izgradnju stanova za javni najam platforma Možemo vidi i kao priliku za održivo investiranje mirovinskih fondova, istovremeno osiguravajući dostupno i kvalitetno stanovanje, dizanje standarda zaštite najmoprimaca i veću ekonomsku i egzistencijalnu sigurnost naših građana. Cilj je da troškovi stanovanja, uključujući i režije ne prelaze 30% kućnog budžeta. Kako je istaknula Benčić, u Hrvatskoj je samo 2 posto stanova u javnom vlasništvu, dok je prosjek u Europskoj uniji 15 posto. „Dostupnošću stanovanja za mlade ljude i obitelji po cijeni najma koja je niža od tržišne mi bismo, kada bismo imali dovoljno takvih jedinica, mogli značajno utjecati na tržište na kojem cijene najma i nekretnina divljaju“, naglasila je.

Benčić je apelirala na Ministarstvo graditeljstva da već sad odustane od APN-ovih subvencija, „jer bi nas još jedna godina mogla uvesti u nepovratnu spiralu koja bi mogla dovesti do pucanja nekretninskog balona“. Kako bi se pucanje balona izbjeglo i kako bi se tržište nekretnina reguliralo, Benčić je istaknula i da bi Hrvatska morala drukčije rasporediti porezni teret. Naglasila je da je porezni teret u Hrvatskoj trenutno koncentriran na rad i one koji žive od rada, kao i na potrošnju, dok je porezna presija na kapital i imovinu, posebno na nekretnine i prihode od nekretnina, neusporedivo manja. „To je sustav koji nas vodi u propast – u nekretninski balon s jedne strane i otežavanje gospodarskog razvoja s druge“, zaključila je.