Platforma Možemo! podržala štrajk i zahtjeve radnica zadarske menze

Platforma Možemo! podržala štrajk i zahtjeve radnica zadarske menze

Tomislav Tomašević i Sandra Benčić upozorili su na težak položaj radnica menze Sveučilišta u Zadru koje su u štrajku duže od dva tjedna jer Sveučilište, odnosno rektorica Dijana Vican, ne želi razgovarati o bazičnom i skromnom zahtjevu da im se koeficijenti i osnovica za utvrđivanje plaće odrede kolektivnim ugovorom.

Tomislav Tomašević i Sandra Benčić iz platforme Možemo!, te predsjednik Novog sindikata Mario Iveković su na konferenciji za medije na Trgu sv. Marka upozorili na težak položaj radnica menze Sveučilišta u Zadru koje su u štrajku duže od dva tjedna jer Sveučilište, odnosno rektorica Dijana Vican, ne želi razgovarati o bazičnom i skromnom zahtjevu da im se koeficijenti i osnovica za utvrđivanje plaće odrede kolektivnim ugovorom.

Tomislav Tomašević istaknuo je da radnice menze ne traže povećanje plaće, već samo da kao i drugi radnici i radnice Sveučilišta imaju jasno definirane koeficijente. Podsjetio je da je platforma Možemo! u svom programu istaknula da joj je poboljšanje uvjeta rada radnica i radnika u Hrvatskoj apsolutni prioritet, te napomenuo da su uvjeti rada radnica u zadarskoj menzi jedan od gorih primjera kršenja prava, posebno u javnom  sektoru. “Nijedan radnik ne smije biti radnik drugog reda – svi moraju imati mogućnost kolektivnog pregovaranja, te pravo na jasne uvjete i kriterije po kojima im se određuje plaća”, naglasio je Tomašević.

Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković istaknuo je da rektorica izričito brani da se plaća ugovara kroz kolektivni ugovor. Napomenuo je i da rektorica ne bira sredstva kako bi slomila štrajk, te da u tu svrhu koristi i javni novac – umjesto da kuharice kuhaju u menzi, plaća se catering kojim se i smanjuje kvaliteta prehrane te je zaposleno i nekoliko dodatnih radnika, iako je takva praksa kao metoda slamanja štrajka neprihvatljiva”. Naglasio je da su radnice i sindikat bili spremni i na smanjenje plaće, ali ne i na odstupanje od prinicipa da se o plaći dogovara. “S druge strane rektorica provodi svoj hir, i mora postojati institucija u ovoj državi koja je može upozoriti da to što radi nije u redu i da se krši zakon i pravo radnika na kolektivno pregovaranje i dogovaranje plaća”, upozorio je Iveković.

Sandra Benčić najavila je da će platforma Možemo! tražiti da se izmjenama Zakona o radu ojača pregovarački položaj sindikata i da se bolje uredi pitanje štrajka. Osim toga, podsjetila je da ministar Marić planira povećati plaće onima u najvišim platnim razredima, umjesto da poveća dohotke onima koji imaju niže plaće što bi se u većoj mjeri prelilo u potrošnju i pomoglo gospodarstvu. Najavila je da će platforma Možemo! predložiti da se saborskim zastupnicima u tom slučaju smanje koeficijenti kako im plaće ne bi rasle, a da se povećaju koeficijenti onima u javnom sektoru koji rade na slabije plaćenim, pomoćnim poslovima, poput onih koji rade u kuhinji, kao konobarice i konobari, čistačice i čistači, ali i onih koji rade administrativne poslove, a imaju jako niske plaće u institucijama poput Hrvatskog sabora i Vlade. “Ne možemo izgurati ovu krizu ako ne ojačamo one koji su najslabije plaćeni u ovoj državi”, zaključila je Benčić.

Dani provedeni u štrajku se ne plaćaju, pa ako želite dati financijsku pomoć radnicama u štrajku da prebrode ovu tešku situaciju, uplatu možete izvršiti na sljedeći račun:

Primatelj: SSZSCRH
IBAN: HR1123600001101422174
Model i poziv na broj: HR02 27102020687
Opis: štrajkaški fond za radnike AZSS Zadar u štrajku

Uplatu jednostavno možete izvršiti i nakon skeniranja QR koda: