Zeleno-lijevi blok predložio mjere za bolje upravljanje COVID krizom

Zeleno-lijevi blok predložio mjere za bolje upravljanje COVID krizom

Zastupnice i zastupnici Kluba zeleno-lijevog bloka Tomislav Tomašević, Sandra Benčić i Rada Borić su u Hrvatskom saboru predstavili prijedlog zaključka kojeg su uputili u saborsku proceduru, a kojim bi Hrvatski sabor Vladu RH obvezao da u roku od 15 dana krene s provedbom novih mjera koje bi osigurale bolje upravljanje COVID krizom. 

Zastupnice i zastupnici Kluba zeleno-lijevog bloka Tomislav Tomašević, Sandra Benčić i Rada Borić su u Hrvatskom saboru predstavili prijedlog zaključka kojeg su uputili u saborsku proceduru, a kojim bi Hrvatski sabor Vladu RH obvezao da u roku od 15 dana krene s provedbom novih mjera koje bi osigurale bolje upravljanje COVID krizom. Zeleno-lijevi blok traži da se rad Stožera uskladi s Ustavom i ojača povjerenje građana, da se doradi i provede postojeći plan upravljanja zdravstvenim sustavom u izvanrednoj situaciji, da se osigura predvidivost uvođenja epidemioloških mjera njihovim vezanjem uz projekcije broja hospitaliziranih, da se osigura ulaganje u bolničke kapacitete i povećanje broja ljudi na kritičnim odjelima u bolnicama, da se kontinuirano prate efekti COVID krize na zdravstveno stanje pacijenata koji boluju od drugih bolesti, te da se ojača sustav civilne zaštite kako bi građani mogli obavljati jednostavne poslove poput kontaktiranja kontakata zaraženih.

Tomislav Tomašević naveo je da ga zabrinjavaju gotovo svakodnevni incidenti u zdravstvenom sustavu koji pokazuju da je zdravstveni sustav nepripremljen na upravljanje krizom. Istaknuo je primjer KB Dubrava koji je kao COVID bolnica trebala biti ključni centar za upravljanje krizom, ”gdje se osoblje žalilo da pacijenti ne dobivaju obroke, da nedostaje lijekova, da je očito da nema dovoljno respiratora, da je nestala struja, da osoblje gotovo svakodnevno prosvjeduje. Podsjetio je da je premijer Plenković pojašnjavajući svoju izjavu da je Vlada pobijedila COVID rekao da je Vlada pobijedila COVID u prvom poluvremenu. “Međutim, nogometnim riječnikom rečeno, ja doista ne znam što znači voditi 1:0 u prvom poluvremenu ako ćete u na kraju izgubiti s 11:1”, naglasio je Tomašević i zapitao se što je Vlada radila cijelo ljeto ako se nije pripremala za drugi val koji su svi očekivali.

Sandra Benčić istaknula je da je ključni zahtjev Zeleno-lijevog bloka odvajanje stručnih i epidemioloških odluka od političkih odluka koje se na temelju njih donose. Naglasila je kako je to važno jer su mjere koje se donose kompromis, a često i pobjeda politike nad onim što struka predlaže. Istaknula je da političke odluke treba donositi premijer Plenković, “koji se mora prestati skrivati iza ministra Beroša”, te Sabor dvotrećinskom većinom kada se radi o ograničavanju ustavnih sloboda. Upozorila je i na to da trenutna situacija zahtijeva plan B, odnosno da se zdravstvenim sustavom mora početi upravljati po planu za krizne situacije, koji već postoji i koji predviđa centralizaciju upravljanja, a kojeg Vlada nije implementirala. Istaknula je da se na centralnoj razini treba definirati koliko osoblja gdje ima, koliki su kapaciteti i ograničenja, te da se zatim s pozicije Ministarstva zdravstva i Vlade rade prenamjene kapaciteta na razini cijele Hrvatske. Da bi to uspjeli, Zeleno-lijevi blok predlaže i da se u Stožer integriraju predstavnici komora liječnika i medicinskih sestara, koje imaju popis točnih kapaciteta na razini cijele Hrvatske. 
Benčić je istaknula i da je važno da se u najkraćem mogućem roku popišu sve zdravstvene usluge koje se ne smiju odgađati “jer danas se takve odluke donose od odjela do odjela”. Kao jednu od ključnih mjera naglasila je i nužnost predvidljivog uvođenja mjera. “Mi ne možemo od premijera i drugih članova Vlade i Stožera slušati da do lockdowna neće doći jer to ne znamo, već Vlada mora reći da će određene mjere uvesti kad se ispune određeni kriteriji, te da je lockdown zadnja mjera do koje dolazi u trenutku kad nam projekcije hospitaliziranih za iduća dva tjedna prelaze kapacitete zdravstvenog sustava, posebno jedinica intenzivne njege”, zaključila je Benčić.
Rada Borić upozorila je na nedostatak cjepiva za gripu i zapitala se možemo li vjerovati premijeru da buduće cjepivo protiv COVIDA će biti dostupno svima. “Obećava nam se nešto što je buduće i spasonosno, a nismo u stanju osigurati cjepivo za gripu, pa ni za svo medicinsko osoblje ni najugroženije skupine”, upozorila je za kraj Borić.