HDZ-OVA VLADA OPET PRATI PRIVATNU KOMUNIKACIJU NOVINARA?!

HDZ-OVA VLADA OPET PRATI PRIVATNU KOMUNIKACIJU NOVINARA?!

Ovim putem osuđujemo neviđeni napad ministra Ćorića na novinara N1 televizije Hrvoja Krešića koji je tražio komentar ministra na činjenicu da dva člana uprave koja nisu potpisala Memorandum  između INA-e i Janafa – kojim se  247 tisuća tona hrvatske nafte iz Siska, umjesto u Rijeku, vozi na preradu u Mađarsku!

Politička platforma Možemo! ovim putem osuđuje neviđeni napad ministra Ćorića na novinara N1 televizije Hrvoja Krešića koji je tražio komentar ministra na činjenicu da dva člana uprave koja nisu potpisala Memorandum  između INA-e i Janafa – kojim se  247 tisuća tona hrvatske nafte iz Siska, umjesto u Rijeku, vozi na preradu u Mađarsku – nisu reizabrana za te pozicije.

Ministar Ćorić je izjavom kojom je napao Krešića zapravo otkrio da HDZ-ova Vlada prati internu novinarsku korespondenciju i onda to sasvim otvoreno priznaje i koristi za napade na novinare. Naime, Ćorić se izravno pozvao na komunikaciju  o kojoj  “slučajno” ima saznanja, a odvijala se u jednoj od zatvorenih novinarskih grupa. Radi se, dakle, o evidentno privatnoj komunikaciji.

Praćenje novinarske komunikacije od strane najviših Vladinih dužnosnika predstavlja ne samo zakonsku povredu, već i jasan signal autoritarnosti HDZ-ovog režima na vlasti.
Stoga tražimo da se hitno ispita jesu li Ministar Ćorić i drugi članovi Vlade neovlašteno prikupljali podatke iz privatne korespondencije novinara.

Tražimo da Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost provede stručan nadzor nad sigurnosnim službama, a uputit ćemo i predstavku Vijeću za građanski nadzor sigurnosno obavještajnih agencija kako bi se utvrdilo jesu li eventualno sigurnosne službe pratile novinarsku korespondenciju, te kako bi se rasvijetlile sve okolnosti i načini na koje je ministar Ćorić došao u posjed privatne novinarske prepiske.

Sandra Benčić, koordinatorica platforme Možemo! Izjavila je: “Nažalost, imam iskustva s HDZ-ovim neovlaštenim praćenjem i prisluškivanjem, te ću to iskustvo, zajedno s kolegama i kolegicama iz naše platforme, iskoristiti kako bismo ovaj slučaj istjerali do kraja”.

Pozivamo i Pučku pravobraniteljicu da pokrene istragu ovog slučaja vezano uz potencijalnu zloupotrebu policijskih ovlasti. Zahtijevamo da DORH najhitnije  izvidi je li u predmetnom slučaju došlo do počinjenja kaznenog djela iz članka 142. Kaznenog zakona: Povreda tajnosti pisama i drugih pošiljaka, te kaznenog djela Zlouporabe položaja i ovlasti. Od premijera Plenkovića tražimo da ministra Ćorića razriješi dužnosti, jer je i samo korištenje informacija iz privatne korespondencije za napad na novinara nedopustivo političko ponašanje koje Hrvatsku svrstava u autokratske režime.