HDZ je feudalna stranka koja prisvaja naše prirodne resurse

HDZ je feudalna stranka koja prisvaja naše prirodne resurse

Danas je na temelju akcije USKOK-a i MUP-a uhićeno nekoliko HDZ-ovih lokalnih i državnih političara i dužnosnika zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti i gospodarskog kriminaliteta s obilježjima korupcije.

Danas je na temelju akcije USKOK-a i MUP-a uhićeno nekoliko HDZ-ovih lokalnih i državnih političara i dužnosnika zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti i gospodarskog kriminaliteta s obilježjima korupcije. Uhićenja su očigledno povezana sa zemljištem kojim su upravljale Hrvatske šume te projektima vjetroelektrana na području Šibensko – kninske županije.

“Jasno je kao dan da su ovo predizborna uhićenja, iz čega ispada da su češće izbori – bilo bi i više uhićenih korumpiranih političara. Predizborna uhićenja postoje i u drugim državama, ali je zanimljivo da u Hrvatskoj u predizborno vrijeme HDZ mora hapsiti političare i dužnosnike iz vlastite stranke. Najnoviji slučaj je samo drvo u šumi korupcije upravljanja prirodnim resursima u Hrvatskoj koju je uspostavio HDZ kao feudalna stranka koja dijeli naše zajedničke prirodne resurse kao leno svojim vazalima, a zauzvrat traži lojalnost. Platforma Možemo! će kao zeleno-lijeva opcija za 21. stoljeće iskorijeniti takvu korupciju te uvesti demokratsko i održivo upravljanje zajedničkim prirodnim resursima – šumama, vodama, tlom, prostorom – kako bi od njih cijelo društvo imalo dugoročnu korist” – izjavio je Tomislav Tomašević iz platforme Možemo!

Politička platforma “Možemo!” zalaže se za veći udio obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj, ali ne na bilo koji način. Inzistiramo na decentraliziranom energetskom sustavu, lokalnom vlasništvu nad obnovljivim izvorima energije, građanskom sudjelovanju i suvlasništvu energetskih objekata, osnivanju energetskih zadruga i drugih modela energetske demokracije. Isto tako ćemo se u Hrvatskom saboru nakon ovih izbora boriti za uvođenje demokratskog upravljanja u javna poduzeća poput Hrvatskih šuma i HEP-a, tako da nadzor nad profesionalnim upravama imaju građani kao korisnici javnih usluga, poslovni korisnici, radnici, neovisni stručnjaci i drugi društveni akteri.