Platforma Možemo! premijeru uručila paket pomoći

Platforma Možemo! premijeru uručila paket pomoći

Možemo! – politička platforma održala je danas konferenciju za medije na kojoj  je tematizirala problematiku osoba s invaliditetom.

Možemo! – politička platforma održala je danas konferenciju za medije na kojoj  je tematizirala problematiku osoba s invaliditetom. Tom prilikom predstavili smo i Hrvoja Antonija Belamarića, novinara i osobu s invaliditetom, koji će biti kandidat stranke u 1. izbornoj jedinici te Anu Alapić, majku-njegovateljicu, dobitnicu nagrade Ponos Hrvatske, koja će biti kandidatkinja stranke u 6. izbornoj jedinici. Osim toga, Vladi RH plastično smo prikazali koliko hrane i osnovnih potrepština osoba s invaliditetom može kupiti za iznos mjesečne invalidnine i tu košaricu s potrepštinama urudžbirali premijeru.

Hrvoje Belamarić pokazao je sadržaj košarice koju si osobe s invaliditetom mogu priuštiti za iznos od 1.500 kuna, kolika je aktualna visina invalidnine. “U košarici imamo hrane za šest dana i neke medicinske potrepštine, poput čepića, maski i rukavica. Uključio sam se u platformu Možemo! jer mi je prekipjelo da me se cijeli život gleda kao socijalni slučaj. Hoću osobama s invaliditetom dati pravo na život, pravo da budu viđeni u našem društvu i pravo da budu dio tog društva. Osobe s invaliditetom ne mogu živjeti od 1.500 kuna invalidnine i ne mogu se dobro obrazovati, socijalizirati, a onda i zaposliti da bi bili ravnopravni članovi ovog društva. Andreju Plenkoviću želim poručiti da ne želimo biti gladni.”

Ana Alapić osvrnula se na nedavno povećanje naknade za roditelje njegovatelje s 2.500 na 4.000 kuna, postavivši pitanje premijeru Plenkoviću i Vladi: “S obzirom da su se novci sad našli, u jeku krize i pandemije, znači li to da je novaca bilo i prije, samo se čekalo da to bude dobar predizborni trik? Naglasila je kako roditelji-njegovatelji traže cjelovito rješenje svog problema, a ne samo financijsku naknadu, podsjetivši da djeca u slučaju bolesti roditelja-njegovatelja završavaju u udomiteljskim obiteljima ili institucijama, jer “ova Vlada nije pronašla rješenja kako da zaštiti pravo naše djece na dom”. Osvrnula se i na činjenicu da dok državni dužnosnici koji završe u Remetincu imaju pravo na 6+6 mjeseci plaće, roditelji-njegovatelji ostaju bez svih naknada u trenutku smrti djeteta. “Zar HDZ-ova Vlada misli da osoba koja je 10 godina bila van tržišta rada i pod izrazitim stresom i naporom, da je u stanju u jeku svoje najteže tuge i žalosti odmah se vratiti na posao? Sve što tražimo je dostojanstvo za njegovatelje”, zaključila je.

Sandra Benčić rekla je kako su “korona-profiterima“ u Vladi RH došli poručiti da postoje brojni gubitnici korona-krize, i da su to često oni koji su i inače najranjiviji članovi društva. “Došli smo im poručiti da su 450 milijuna kuna koje su uzeli iz fonda za zapošljavanje osoba s invaliditetom među ostalim dali i onima kojima pomoć zaista nije bila potrebna. Primjerice, Super Sport kladionice su na ime korona-mjera dobile 2,7 milijuna kuna, a prošle godine su ostvarili dobit od gotovo 300 milijuna kuna. Benčić je podsjetila da je ministrica Bedeković rekla da to osobe i invaliditetom to neće osjetiti. “Poručujemo joj kako su to prvenstveno osjetila djeca koja imaju teškoće u razvoju, kojima su sve socijalne usluge u korona-krizi ukinute i još uvijek nisu vraćene. To je sramota ove vlade. U Saboru ćemo zahtijevati da se napokon uvede inkluzivni dodatak za osobe s invaliditetom koji će biti iznad iznosa koji predstavlja granicu siromaštva i da se sve socijalne usluge, a posebno one koje se odnose na djecu financiraju iz proračuna, umjesto od projekta do projekta.”