Zagreb: 2023. godina ukratko

Zagreb: 2023. godina ukratko

Donosimo sažetak najznačajnijih aktivnosti koje smo proveli u Zagrebu u 2023. godini.

Racionalno upravljanje

Smanjili smo dugove, višekratno povećali kreditni rejting Grada i Holdinga, plasirali zelenu obveznicu i višestruko smo povećali iskorištenost EU fondova.

Svako povećanje rejtinga za Grad znači jeftiniji pristup novcu, a to nam omogućuje da građanima pružimo što bolje i kvalitetnije usluge po što pristupačnijim cijenama. Dobar kreditni rejting omogućava nam da razvijamo Grad, njegovu infrastrukturu i usluge. Zahvaljujući dobrom upravljanju gotovo smo neutralizirali akumulirani deficit u iznosu od 1,4 milijarde kuna koji nam je ostavila bivša gradska vlast na kraju 2020. godine.

Često se zaboravlja da Zagreb ima najširu lepezu usluga za svoje građane, a koje su cijenom najniže od svih velikih gradova u Hrvatskoj. Imamo najjeftiniju kartu javnog prijevoza, najjeftinije dječje vrtiće i domove za starije, cijene komunalnih usluga među najjeftinijima u državi, imamo vrlo pristupačne ulaznice za muzeje, kazališta, Zoološki vrt, najveće stipendije u državi, itd. Ništa od toga nije raslo u ove dvije i pol godine od kada upravljamo Gradom, unatoč inflaciji i krizama. I sve to uz najveću prosječnu plaću i najmanju nezaposlenost u državi.

Upravljanje na odgovoran i transparentan način važno je i zbog vraćanja povjerenja građana u javnu službu, u jednakost prilika i uspjeh na temelju sposobnosti.

Ključ dobrog upravljanja je transparentnost, a Grad Zagreb može se pohvaliti proračunom koji je objavljen na četvrtoj razini, iako nas zakon obvezuje da ga objavljujemo samo do druge razine. U ovoj je godini uspostavljena i Platforma Zviždač koju koriste zaposleni u Gradskoj upravi i poduzećima, ali i građani koji prijavljuju različite nepravilnosti vezane za rad Gradske uprave i poduzeća.

Rast investicija

U 2022. godini investicije su iznosile 27 milijuna eura, a u 2023. 67 milijuna eura, što je povećanje od gotovo dva i pol puta. Investirali smo u škole, vrtići, zdravstvene i socijalne ustanove, kulturne ustanove, sportsku infrastrukturu.

Plan za 2024. jest da investicije iznose 199 milijuna eura jer krećemo s gradnjom ključnih strateških projekata: knjižnice i društveno-kulturnog centra Paromlin (85 m eura), bazena Špansko 23 m eura, priuštivih stanova u Podbrežju (40 m eura). Tu su još i stadion Kranjčevićeva, Dom sportova, kino Europa, i nove tramvajske pruge u Sarajevskoj i Heinzelovoj.

Rekordna iskorištenost EU fondova

Povećanje apsorpcije EU fondova jedna je od osnovnih poluga razvoja Grada. Ona je i dokaz zaokreta upravljanja gradom na transparentan način, jer EU pravila zahtijevaju rigorozan i krajnje odgovoran način upravljanja javnim novcem, što je i ključna odrednica našeg upravljanja.

U 2023. Povučeno je gotovo 150 milijuna eura iz EU fondova. Za usporedbu, prihodi proračuna iz EU sredstava u 2019. su iznosili 30 milijuna eura, što je bila rekordna godina bivše gradske uprave. Ova višestruko veća iskorištenost EU sredstava u odnosu na prošlu Gradsku upravu nastavit će se i u narednom razdoblju.

Hvatanje u koštac s najtežim izazovima: restrukturiranje Holdinga i zatvaranje Jakuševca

Od početka našeg mandata uhvatili smo se u koštac s najtežim zadacima: restrukturiranjem Zagrebačkog holdinga, osiguranjem univerzalne dostupnosti vrtića i pronalaskom cjelovitog rješenja za problem zbrinjavanja otpada u Zagrebu.

Mnogi su nam cijelo vrijeme govorili da nećemo uspjeti, no nakon malo više od polovice mandata, Zagrebački holding smo uspješno restrukturirali na način da smo smanjili broj administrativnog osoblja za trećinu kako bismo stvorili mjesta za zapošljavanje operativnih radnika kojih je u Holdingu nedostajalo, a koji su ključni za podizanje razine kvalitete usluge.

Znali smo da će pitanje zbrinjavanja otpada biti najtvrđi orah, no nakon 20 godina mi smo ti koji to pitanje rješavamo, unatoč silnim otporima brojnih interesnih lobija koji se svim silama trude otežati i onemogućiti promjene, i unatoč vanjskim okolnostima koje nam ne idu na ruku.

Jedan od glavnih izazova je iznalaženje trajnog rješenja kroz izgradnju postrojenja za obradu svih vrsta otpada i zatvaranje odlagališta Jakuševec

Zatvaranje odlagališta Jakuševec ključni je prioritet ove gradske uprave, što jasno komuniciramo od preuzimanja upravljanja Gradom Zagrebom. Preduvjet za to je izgradnja centra za gospodarenje otpadom (CGO).

Prilikom preuzimanja uprave, zatekli smo studiju o izgradnji zasebnih postrojenja za različite frakcije otpada, na različitim lokacijama, uključujući predimenzioniranu sortirnicu i jedno postrojenje čak 100 km od Zagreba, ono za kompostanu u Novskoj.

Međutim, nakon što smo preuzeli upravljanje Gradom, Europska komisija donijela je nove smjernice u kojima je naznačila da se tako definirana postrojenja ne mogu financirati EU sredstvima, te nije podržala studiju izvedivosti koju je dala izraditi prethodna gradska uprava, ustvrdivši da Komisija može financirati jedinstveno postrojenje za više frakcija otpada, s naglaskom na recikliranje i ponovnu oporabu. Zbog toga smo najprije pokušali ustanoviti je li studiju prethodne uprave moguće prilagoditi novim pravilima Europske komisije, no to se nije pokazalo mogućim. Stoga smo pristupili izradi novelacije studije izvodljivosti, za koju smo dobili podršku Europske komisije.

Ta je studija napravljena, i za njen potpun završetak potrebna je još samo potvrda Vlade Republike Hrvatske o lokaciji centra za gospodarenje otpadom, iznosu sufinanciranja iz EU sredstava, te statusu obrade otpada iz Zagrebačke županije, nakon čega će studija biti prezentirana javnosti.

Uz to, provodimo niz mjera za unaprjeđenje sustava prikupljanja otpada:

 • Grad Zagreb na sebe preuzima trošak izgradnje bokseva za stambene zgrade
 • Ugradnja i preuzimanje financiranja polupodzemnih spremnika na mjestima današnjih zelenih otoka
 • Nastavak ugradnje podzemnih spremnika u centru grada – do sada smo ih ugradili više od 50 od planiranih 150
 • Grad Zagreb i Čistoća aktivno rade i na povećanju kapaciteta odvoza, kroz kupovinu kamiona za odvoz i zapošljavanje dodatnih 200 radnika Čistoće

Zahvaljujući novom modelu odvoza i naplate otpada količina miješanog otpada odloženog na Jakuševcu smanjena za 22.5 %, što je rezultat aktivnog sudjelovanja građana u provedbi modela. Nadalje, u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na prvih šest mjeseci u 2022. godini, količina odvojeno prikupljene plastike povećala se za 61 posto, papira za 6 posto te biootpada za 115 posto.

Ulaganje u obrazovni sustav, škole i vrtiće

Vrtići i mjera roditelj-odgojitelj

Kad smo preuzeli upravljanje gradom, naslijedili smo mjeru roditelj-odgojitelj koja je uspostavljena kao privilegija za nekoliko tisuća obitelji, silno opterećujući gradski proračun, a ujedno braneći ženama da rade i djeci da pohađaju vrtić.

Za iznos koji je Grad plaćao godišnje za tu mjeru moglo se u samo jednoj godini izgraditi 20 novih vrtića. Nakon 2,5 godine pravne bitke uspjeli smo izmijeniti i postupno ukinuti ovu mjeru, što je velika pobjeda ove gradske uprave. Istovremeno s izmjenom mjere oslobodila su se značajna sredstva koja smo mogli usmjeriti na izgradnju dječjih vrtića.

Tako smo 2023. godine već izgradili 4 nova vrtića (Kašina, Sesvete -Vladimira Vidrića, Odranski Obrež, Sesvetska Selnica), a 2024. godine ćemo ih izgraditi još 10 (Ivanja Reka, Žitnjak, Sesvetski Kraljevec, Sveta Klara, Novi Retkovec, Sesvetska Sopnica, Cerje, Studentski grad, Trnava i Gajnice). Ukupno će to biti 14 novih dječjih vrtića u mandatu ove Gradske uprave.

Istovremeno, stalno ulažemo u materijalna prava zaposlenih i njihove uvjete rada i zapošljavamo nove odgajatelje.

Škole

U ovih 2,5 godine završena je obnova, dogradnja ili izgradnja čak 16 škola, a do kraja mandata bit će ih završeno još 5:

 • 7 cjelovitih obnova/sve osnovne škole: OŠ Krleža, OŠ Merz, OŠ Vugrovec-Kašina, OŠ Zrinski, GŠ Bersa, učenički dom Bruno Bušić, SŠ Tituš Brezovački
 • 4 nove škole: XII. gimnazija, OŠ Bukovac, PŠ Blato, PŠ Pongračevo
 • 5 rekonstruiranih i dograđenih škola: OŠ Dragutina Domjanića, OŠ Gjalski, Hotelijersko-turistička škola, OŠ Jure Kaštelana, OŠ Ante Kovačića
 • 5 novih škola u 2024.: OŠ Jakuševec, OŠ Horvati, OŠ Kupinečki Kraljevec, Prva ekonomska škola, Gornjogradska gimnazija

Ulaganje u prometnu infrastrukturu i usluge

Nabavili smo 65 novih autobusa ZET-a, a u 2024. ćemo potpisati ugovor za nabavku njih još 100 na čiste izvore (struja, vodik). Nakon gotovo 15 godina, nabavljamo 11 odličnih rabljenih tramvaja iz Njemačke – prvi je već pušten u promet. Ove smo godine potpisali i ugovor za nabavku 20 novih tramvaja, koji će početi stizati na proljeće 2025., a planiramo nabaviti još barem 20 novih. Nakon više od 20 godina, proširujemo mrežu tramvajskih pruga u Zagrebu koje će prometovati Sarajevskom i Heinzelovom. Uz to, gradimo okretište na Mihaljevcu, obnovili smo Aleju Matije Ljubeka i Sljemensku cestu, besplatni ZET pokaz osigurali smo za još oko 20.000 umirovljenika.

Nova Odluka o najmu stanova

Grad Zagreb odlučio je izmijeniti Odluku o najmu stanova tako da ona bude socijalno pravedna, odnosno da se stanovi ubuduće dodjeljuju sukladno prihodu kućanstva.

To do sada nije bio slučaj, pa su npr. najamnine od 100 eura plaćala kućanstva s prihodima iznad 6,000 eura, dok socijalno ugroženi građani i obitelji godinama čekaju na gradski stan.

Iznosi novih najamnina počet će se primjenjivati od 1. srpnja 2024. Dvije su kategorije najmoprimaca, gdje su u prvoj kategoriji oni koji zadovoljavaju kriterije za stanove za socijalno ugrožene time što ne prelaze 30 % prosječne mjesečne plaće isplaćene u gospodarstvu Grada Zagreba (koja trenutno iznosi 1,300 eura) u prethodnoj godini po članu kućanstva za višečlana, te 50 % za samačka kućanstva. Oni će i dalje plaćati najamninu u visini zaštićene najamnine od 0,36 EUR/m2 (2,7 kuna po kvadratnom metru). To znači da će npr. za stan od 50 m2 plaćati mjesečnu najamninu od 18 eura.

U drugoj su kategoriji najmoprimci koji zadovoljavaju kriterije za priuštivo stanovanje, koji su podijeljeni u tri razreda s obzirom na visinu prihoda. Kućanstva koja imaju manje od 50 % prosječne mjesečne plaće isplaćene u gospodarstvu Grada Zagreba u prethodnoj godini plaćat će najamninu na razini 12 % prihoda, kućanstva od 50 do 80 % prosječne mjesečne plaće isplaćene u gospodarstvu Grada Zagreba u prethodnoj godini plaćat će najamninu na razini 16 % prihoda, a kućanstva koja imaju više od 80 % prosječne mjesečne plaće isplaćene u gospodarstvu Grada Zagreba u prethodnoj godini, plaćat će najamninu na razini 24 % prihoda.

Ulaganje u kulturu

U 2023. planirana sredstva za kulturu povećana su za 8%, a u 2024. to će povećanje biti još znatno veće. Cjelovito je obnovljeno gradsko kazalište Gavella, a konstrukcijski ojačano gradsko kazalište Komedija.
Izrađen je i usvojen Program razvoja kulture Grada Zagreba 2024. – 2030. Na temelju kojeg su značajno uvećana ulaganja u gradske kulturne ustanove:

 • financiranje programske djelatnosti povećana za cc 60% – s 3 mil. eura na 4,8 mil. €
 • opremanje i investicijsko održavanje povećano 2.6 puta, s 1,8 mil. € na 5 mil. €
 • Značajno su uvećana ulaganja u nezavisnu kulturu putem javnih poziva za korisnike kojima Grad nije osnivač, s 5 mil. € na 12.3 mil. €

U planu su velika kapitalna ulaganja u izgradnju ili obnovu gradskih kulturnih ustanova, točnije Paromlina, Kina Europa i Kina Tuškanac, te u nove prostore kulture: Kulturni centar Novi Jelkovec, Kulturni centar Tržnica Trnje, Kino Kalnik i drugi.

Advent: novi model

Uveli smo novi koncept Adventa uvođenjem javnog natječaja za manifestacije te za ugostiteljstvo i trgovinu koji na transparentan način osigurava kvalitetni program i jača turističku ponudu, balansira komercijalne ciljeve sa zaštitom javnih i zelenih površina te donosi Gradu bolje prihode. Ugledni britanski Financial Times svrstao je Advent Zagreb 2023. među najbolje svjetske božićne sajmove.