Terry Reintke, vodeća kandidatkinja Europskih zelenih podržala Možemo!

Terry Reintke, vodeća kandidatkinja Europskih zelenih podržala Možemo!

Beskompromisna borba za prava žena, za sustavnu borbu protiv nasilja nad ženama, pravo na pobačaj i jednakost plaća su politike koje će Možemo! provoditi u grupaciji Europskih zelenih, jer bez rodne ravnopravnosti nema sigurnog društva, nema sretnog društva i nema pravednog društva.

“Beskompromisna borba za prava žena, za sustavnu borbu protiv nasilja nad ženama, pravo na pobačaj i jednakost plaća su politike koje će Možemo! provoditi u grupaciji Europskih zelenih, jer bez rodne ravnopravnosti nema sigurnog društva, nema sretnog društva i nema pravednog društva”, poručili su s današnje konferencije za novinare Terry Reintke, spitzenkandidatkinja Europskih zelenih, kandidatkinja Možemo! na europskim izborima Jelena Miloš i Tomislav Tomašević, koordinator Možemo! i gradonačelnik Grada Zagreba.

Tomašević je uvodno zahvalio Terry Reintke na dolasku u Zagreb i podršci Možemo!, te istaknuo kako je iznimno važno da građanke i građani izađu na izbore za Europski parlament ove nedjelje, 9. lipnja 2024.  “Odluke europskog parlamenta utječu na svakodnevni život građanki i građana RH i EU, a dozvolimo li da ekstremna desnica uzme maha, treba očekivati napade na prava manjina i žena”, istaknuo je Tomašević.

“Drago mi je da sam ponovno u Zagrebu i da mogu podržati kandidate Možemo! na izborima za Europski parlament. Na ovim izborima puno je toga na kocki, prije svega milijuni zelenih radnih mjesta koja će biti ugrožena uspori li se zelena tranzicija. To je mogući ishod rezultata u kojima bi broj zastupnika ekstremne desnice bio veći u Europskom parlamentu. Mi se tome protivimo, jer želimo očuvati demokraciju i vladavinu prava, u Poljskoj i Mađarskoj smo vidjeli kako to izgleda kad ekstremna desnica nasrne na vladavinu prava, prava manjina i žena”, istaknula je Terry Reintke.

Pozvala je biračice i birače u Hrvatskoj da svoj glas daju Možemo!, kako bi se  u Europskom parlamentu nastavili boriti za zaštitu prava žena i manjina, kako bi zaštitili žene od nasilja, obranili pravo na pristup pobačaju. 

Jelena Miloš istaknula je da Možemo! na listi za EU izbore ima kandidatkinje i kandidate koje se godinama bore za ženska prava i kako će Možemo! biti brana da se ne dogodi nazadovanje po pitanju ženskih prava.

Naglasila je da će u Europskom parlamentu zagovarati da sve zemlje članice ratificiraju i u potpunosti provedu Istanbulsku konvenciju jer ona znači i sustavnu borbu protiv nasilja nad ženama.

“U Europskom parlamentu borit ćemo se da pobačaj u svim zemljama bude siguran, legalan i dostupan kao temeljno pravo svih žena. Ovom prilikom pozivamo vas još jednom da do kraja tjedna potpišete građansku inicijativu My Voice, My Choice”, pozvala je. 

Podsjetila je da su upravo Europski zeleni izborili za direktivu koja bi trebala eliminirati razlike u plaćama između muškaraca i žena, a sada će se boriti i da se donese akcijski plan koji bi eliminirao rodni jaz u plaćama.

Zaključno je pozvala žene, sve građanke i građane da izađu na ove izbore i da se zajedno izborimo protiv desnice, za  rodnu ravnopravnost i jednakost u Hrvatskoj i EU.