TAMARA VISKOVIĆ SE PRIDRUŽILA PLATFORMI “MOŽEMO!”

TAMARA VISKOVIĆ SE PRIDRUŽILA PLATFORMI “MOŽEMO!”

Danas je u 10h u splitskom Vestibulu održana konferencija za medije povodom pridruženja Tamare Visković Inicijativnom odboru političke platforme Možemo!.

Danas je u 10h u splitskom Vestibulu održana konferencija za medije povodom pridruženja Tamare Visković Inicijativnom odboru političke platforme Možemo!.

Tomislav Tomašević iz Koordinacije platforme Možemo! podsjetio je da je platforma nastala prije tri mjeseca, no širi se po cijeloj Hrvatskoj i uvjeren je da će uzdrmati političku scenu u ovoj zemlji. Izjavio je: “Imamo jasne lijeve i zelene političke vrijednosti za koje smo se spremni boriti u političkoj areni. Okupljamo prije svega ljude koji do sada nisu bili stranački aktivni i koji su odlučili ući u politiku nakon profesionalnog i društvenog angažmana za javno dobro i javni interes. Okupljamo ljude koji imaju borbenost i znanje i upravo takva osoba je Tamara Visković, koju splitska javnost dobro poznaje kao stručnu i beskompromisnu osobu kad je riječ o javnom interesu, posebice kad govorimo o polju kulture”.  Tomašević je izjavio kako je upravo kultura jedna od ključnih tema platforme Možemo! koja se zalaže za ujednačen razvoj institucionalne i nezavisne kulture poštujući temeljno načelo da kulturna infrastruktura i sadržaji moraju biti dostupni svima. Izjavio je da će se koalicija zelene ljevice u kojoj su uz platformu Možemo! i Nova ljevica i ORaH za to načelo zalagati i u Europskom parlamentu.

Tamara Visković je objasnila razloge zašto se priključila političkoj platformi Možemo! te izjavila: “Ja sam kroz svoj dugogodišnji rad u kulturi i nekim javnim segmentima koji nisu vezani uz kulturu mnoge od ljudi koji su pokrenuli platformu ranije upoznala. Upoznala sam ih kako kroz osobnu suradnju, tako i prateći njihov javni rad. Najvažniji razlog zašto smatram da je ovo dobra politička inicijativa jest što ne sumnjam u motivaciju ove platforme, i smatram da imaju dobitnu kombinaciju znanja i građanske hrabrosti koja je u današnjim političkim uvjetima iznimno važna. Vidjeli smo kroz njihov dosadašnji politički angažman da se radi o ljudima koji su artikulirani i dobro informirani, te koji nemaju straha ili kalkulacije kad se pojavljuju u javnosti.” Osim toga, Tamara je istaknula kako je Možemo! jedna od rijetkih političkih opcija koja ističe kulturu kao jednu od ključnih tema, što je izuzetno važno jer danas mnogi problemi koje imamo u društvu ili izviru iz područja kulture ili se na njega jako odražavaju. Izjavila je: “Smatram da su u kulturi dva temeljna problema. S jedne strane imamo nezavisnu kulturu koja je iznimno produktivna, ali je svedena na prekarni rad i nema adekvatnu podršku koja je bitna za dugoročnu stabilnost i razvoj. S druge strane imamo kulturne ustanove koje su, nažalost, zbog mnogih uvjeta i zakonskog okvira okoštale i jedna stručna osoba na čelu kulturne ustanove jako teško može nešto ključno promijeniti. Te se te promjene imaju provesti na političkoj razini”.