Sve što ste željeli znati o doniranju, a niste imali koga pitati

Sve što ste željeli znati o doniranju, a niste imali koga pitati

Tko, kome, koliko, na koji način i u koju svrhu? Sve o doniranju političkim strankama niže u tekstu.

Kako mogu donirati?

Za našu izbornu kampanju možete donirati ovdje. Jednostavno ispunite formular s vašim podacima, a mi ćemo vam na mail poslati upute za uplatu. Uplatu možete izvršiti putem internet bankarstva ili općom uplatnicom (koju ćete dobiti u mailu).

Kako ću znati da je moja donacija iskorištena baš za izbornu kampanju?

Donacije za izbornu kampanju uplaćuju se na posebni podračun stranke s kojeg se plaćaju svi troškovi vezani za kampanju. 

Svaka stranka podnosi izvještaj o troškovima kampanje 7 dana prije (privremeni) i 30 dana nakon izbora (završni). Svi izvještaji javno su dostupni na stranicama DIP-a (www.izbori.hr).  

U istom tom roku svaka stranka mora podnijeti izvještaj o primljenim donacijama navodeći ime i prezime (odnosno naziv pravne osobe) donatora i iznos donacije. I ti izvještaji su javno dostupni. 

Ne bih bio/bila na popisu donatora, ali ipak želim donirati. Može anonimno?

Ne može. Zakon jasno propisuje da su anonimne donacije zabranjene. U slučaju da primimo donaciju za koju ne možemo utvrditi čija je (anonimna donacija) moramo je uplatiti u državni proračun. 

A može u kešu?

Ne može. Donacije se mogu uplaćivati samo preko bankovnog računa i to tako da osoba koja želi donirati – donaciju mora uplatiti isključivo s vlastitog računa.

Tko još ne može donirati?

Donirati mogu fizičke osobe koje su državljani Republike Hrvatske. Donirati mogu i pravne osobe registrirane u hrvatskoj poput trgovačkih društava. Ali političkim strankama donirati ne mogu udruge radnika i poslodavaca, vjerske zajednice, humanitarne i druge neprofitne udruge i organizacije. Cijeli popis nedozvoljenih donatora pogledajte ovdje (Članak 46.). Ako od takvog subjekta primimo donaciju moramo je uplatiti u (pogodili ste) državni proračun.

Koliko najviše mogu donirati?

Fizičke osobe (aka građani) mogu donirati najviše 663 eura kroz pojedinačnu donaciju. Ako u pojedinačnoj donaciji žele donirati više od toga, moraju sa strankom sklopiti ugovor o donaciji. U jednoj kalendarskoj godini građani mogu donirati najviše 3,981 euro.

Pravne osobe (aka poduzeća ili tvrtke) također mogu donirati najviše 663 eura u pojedinačnoj donaciji. Ako u jednoj donaciji žele donirati više od toga, isto moraju sa strankom sklopiti ugovor o donaciji. U jednoj kalendarskoj godini pravne osobe mogu donirati najviše 26,544 eura.

Nisam u prilici donirati. Mogu li pomoći na neki drugi način?

Apsolutno. Možeš pratiti, šerati i lajkati naše sadržaje na društvenim mrežama. Biraj: Facebook, Instagram, X, WhatsApp, TikTok, YouTube. Možeš potaknuti svoje prijatelje da doniraju, ako su oni u prilici. Možeš se prijaviti na naš newsletter i pratiti nas putem maila. I najvažnije od svega – možeš glasati na izborima! Na kraju je to ono što se zapravo računa 😉