Subvencije će povećati cijene najma, država treba graditi fond javnih stanova

Subvencije će povećati cijene najma, država treba graditi fond javnih stanova

Vladina najava subvencioniranja najma stanova je vatrogasna mjera koja bi mogla dovesti do rasta cijena najma, kao što je subvencioniranje kredita putem APN-a povećalo cijene nekretnina!

Vladina najava subvencioniranja najma stanova je vatrogasna mjera koja bi mogla dovesti do rasta cijena najma, kao što je subvencioniranje kredita putem APN-a povećalo cijene nekretnina, upozorili su na konferenciji za medije saborski zastupnici Zeleno-lijevog bloka, Jelena Miloš, Sandra Benčić i Bojan Glavašević.

Umjesto toga, predložili su konkretne mjere stambene politike: gradnju javnih stanova za najam, otkup stanova zbog povećanja stambenog fonda, program priuštivog stanovanja gdje se stanovi daju u dugoročni najam po cijenama nižima od tržišnih, porezne olakšice za najmoprimce, te bolju zaštitu najmoprimaca izmjenama Zakona o najmu stanova.


Jelena Miloš je podsjetila da se platforma Možemo! od samog osnivanja bavi stambenom politikom kao jednom od ključnih socijalnih politika te već dugo upozoravaju da je tržište najma u krizi: cijene rastu u nebo, tržište je neregulirano, a najmoprimci izrazito slabo zaštićeni. “Dobro je da je konačno shvatila da kriza najma postoji jer se u ovom polju godinama ništa nije napravilo”, naglasila je Miloš.

Upozorila je, međutim, da Vlada opet ide isključivo s kratkoročnim i vatrogasnim mjerama koje, iako nužne, dugoročno neće ništa značajno promijeniti na tržištu najma. S jedne strane, u situaciji inflacije, jednokratna pomoć podstanarima je nužna, kao krizna i socijalna mjera. Međutim, ako bi se ove mjere dugoročne koristile kao jedina mjera, onda bi mogle dovesti do rasta cijena kao što je to bio slučaj s APN-om. “Kratkoročni novčani transferi ne vode nikuda ako se ne osmisli način na koji se može stabilizirati stambeno tržište”, istaknula je Miloš.

Zato platforma Možemo! predlaže više dugoročnih mjera stambene politike. Prvo, porezne olakšice za podstanare, kako bi se stimuliralo potpisivanje ugovora o najmu, jer se najam i dalje velikim dijelom ne prijavljuje. Drugo, izmjene Zakona o najmu stanova iz 1996., koji je potpuno zastario, a koji bi trebao bolje regulirati kako cijene mogu rasti, odnosno regulirati stabilnost cijene tijekom najma. Za razliku od toga, danas ne postoji kontrola deložacija, a pojedini vlasnici podstanare izbacuju iz stanova za vrijeme sezone. Treće, potrebno je graditi javne stanove za najam. Platforma Možemo! već dugo upozorava da je subvencioniranje stambenih kredita preko APN-a, kojom stotine milijuna kuna javnog novca završi kao profit banaka, a cijene nekretnina rastu upravo zbog APN-a – promašeno. Četvrto, država s jedinicama lokalne samouprave treba imati program priuštivog stanovanja gdje se stanovi daju u dugoročne najmove po cijenama koje su niže od tržišnih i koje su definirane u odnosu na prihode građana. Peto, država može raditi na otkupu stanova kako bi  povećala stambeni fond.

Sandra Benčić je istaknula da je rast cijena najma i nekretnina rezultat ekonomske poilitike HDZ-a koja se temelji na rentijerskoj ekonomiji. “Mi smo postali mala zemlja za veliki nekretninski biznis”, zaključila je.

Bojan Glavašević je naglasio kako je u mnogim članicama Europske unije dostupno i priuštivo stanovanje smatra pravom i da zbog toga imaju vrlo opsežne i detaljne stambene politike. Kao primjere dobre prakse izdvojio je Dansku, Švedsku i Nizozemsku. “Međutim, Vlada ne mora ići do tih zemalja da bi osmislila stambenu politiku, mogu samo poslušati prijedloge Zeleno-lijevog bloka”, zaključio je.