Roditeljima njegovateljima osigurati naknadu 6+6 nakon smrti djeteta

Roditeljima njegovateljima osigurati naknadu 6+6 nakon smrti djeteta

Vlada roditeljima njegovateljima mora osigurati pomoć u najtežim trenucima nakon smrti djeteta, tako da im omogući da još šest mjeseci primaju punu naknadu i šest mjeseci nakon toga naknadu u polovičnom iznosu.

Vlada roditeljima njegovateljima mora osigurati pomoć u najtežim trenucima nakon smrti djeteta, tako da im omogući da još šest mjeseci primaju punu naknadu i šest mjeseci nakon toga naknadu u polovičnom iznosu, rekle su na današnjoj konferenciji za medije, uoči najavljenog prosvjeda roditelja njegovatelja u četvrtak, članice platforme Možemo!, Sandra Benčić, Jelena Miloš te Ana Alapić, koja je i sama roditelj njegovatelj i majka djeteta s teškoćama u razvoju. 


Klub zastupnika Zeleno-lijevog bloka je zato jučer u saborsku proceduru uputio zaključak kojim traži da Vlada krene u izmjene Zakona o socijalnoj skrbi kojim će konačno osigurati ovu naknadu i na taj način odgovoriti na višegodišnje apele udruga i građana koji se nalaze u ovoj teškoj situaciji.


Alapić je istaknula da je praksa po kojoj roditelji njegovatelji odmah po smrti djeteta ostaju bez svih prava skandalozna i beščutna. Upozorila je na činjenicu da majke u roku od osam dana centrima za socijalnu skrb moraju prijaviti da je dijete preminulo, da s tim danom gube status roditelja njegovatelja te se moraju prijaviti na Hrvatski zavod za zapošljavanje i biti aktivni tražitelji posla, “što one zbog svog psihofizičkog stanja nisu u stanju”.

Podsjetila je da roditelji njegovatelji već godinama, od svih ministara socijalne skrbi u vladama Andreja Plenkovića, traže da im se omogući ono što dobivaju  dužnosnici – šest mjeseci punu naknadu i šest mjeseci pola naknade, kao i da u tom periodu majke dobiju nužno potrebnu psihosocijalnu podršku i prekvalifikaciju zbog činjenice da su po 10 ili 15 godina van tržišta rada. Ministar Aladrović je rekao da će problem biti riješen kroz HZZ, on je u međuvremenu postao USKOK-ov optuženik, pri čemu je dobio svojih 6+6, a majke njegovateljice nisu”.

Osim toga, Alapić je istaknula i problem novog Zakona o osobnim asistentima koji ide na štetu sadašnjim korisnicima osobne asistencije jer će roditelji njegovatelji izgubiti pravo na četiri sata osobnog asistenta. Kritizirala je Vladu jer pretpostavlja da roditelj njegovatelj može od 0 do 24 voditi skrb o svom teško bolesnom djetetu, odnosno osobi s invaliditetom, iako roditelji “ne mogu otići čak ni na zdravstvene preglede ni obaviti ono što obavljaju svi normalni ljudi”. Zato je pozvala sve građane da se pridruže prosvjedu roditelja njegovatelja u četvrtak 15. prosinca u 12 sati na Trgu sv. Marka.

Jelena Miloš je istaknula da je Klub Zeleno-lijevog bloka jučer u saborsku proceduru uputio zaključak kojim bi Sabor obvezao Vladu da Zakon o socijalnoj skrbi izmijeni tako da roditeljima njegovateljima omogući pravo na 6+6. Podsjetila da je Zeleno-lijevi blok ove izmjene predlagao i ranije, ali ti su prijedlozi bili odbijeni od strane HDZ-a. Najavila je da će u Saboru tražiti i da se roditeljima njegovateljima omogući da i dalje mogu koristiti usluge osobnog asistenta, “jer mnoge osobe s težim invaliditetom ovise o 24-satnoj pomoći koju mogu ostvariti samo uz pomoć roditelja njegovatelja ili institucionalizacijom, a roditelji njegovatelji ne mogu sami pružiti nužnu asistenciju osobama s težim invaliditetom pri svakodnevnim zadacima te im je stoga nužna podrška osobnih asistenata”.


Miloš je podsjetila i da je Vlada opet odgodila donošenje Zakona o inkluzivnom dodatku kojim bi osobe s invaliditetom ostvarile naknadu za dodatne troškove života s invaliditetom. “Donošenje tog zakona se odgađa već 10 godina,  smatramo da bi se trebao uputiti u proceduru što prije i potpuno nam je razumljiv prosvjed udruga koje su nezadovoljne dugogodišnjim odgađanjem donošenja ovog zakona i podržavamo ga”, zaključila je Miloš.