Prijedlog za obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj

Prijedlog za obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj

Klub Zeleno-lijevog bloka, zajedno s Klubom SDP-a, u saborsku je proceduru uputio prijedlog zaključka kojim bi se razriješila politička kriza vezana za obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.

Klub Zeleno-lijevog bloka, zajedno s Klubom SDP-a, u saborsku je proceduru uputio prijedlog zaključka kojim bi se razriješila politička kriza vezana za obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.

Smatramo da Republika Hrvatska, kao jedna od članica EU koje sudjeluju u misiji vojne pomoći Ukrajini, treba doprinijeti u onim područjima u kojima ima iskustva koja su specifična u odnosu na druge zemlje. Konkretno, smatramo kako Hrvatska najveći doprinos može dati u područjima obuke u:

  • razminiranju (inženjerska potpora, specijalizirano osposobljavanje osoblja ukrajinskih oružanih snaga)
  • pružanju medicinskih znanja vezanih za kontekst ratnih i post-ratnih djelovanja, a posebno za ublažavanje pojave PTSP-ja unutar oružanih snaga (vojno osposobljavanje u području medicine, specijalizirano osposobljavanje osoblja ukrajinskih oružanih snaga)
  • osiguranju i zaštiti osoba i vlasništva na oslobođenim područjima
  • pravovremenom i adekvatnom osiguravanju mjesta ratnih zločina radi dokumentiranja, kriminalističkog istraživanja, predistražnih radnji i istrage kaznenih djela od strane nadležnih institucija (logistička potpora, specijalizirano osposobljavanje osoblja ukrajinskih oružanih snaga)
  • obuke vezane za međunarodno humanitarno pravo, ljudska prava i zaštitu civila (posebno žrtava rodno uvjetovanog nasilja)
  • jačanju kapaciteta Ukrajine u kibernetičkoj sigurnosti 


S tim ciljem smo pokrenuli saborsku inicijativu kojom bi se ova dodatna pomoć Hrvatske Ukrajini fokusirala na navedena područja. To bi također bilo u skladu s odlukom Europskog vijeća, koja navodi i te oblike pomoći, a takva odluka mogla bi i pomiriti stajališta predsjednika RH i Vlade, dobiti širi društveni konsenzus te razriješiti dvojbe i odagnati strahove koji postoje u dijelu stanovništva.

Također predlažemo da Vlada i predsjednik Republike Hrvatske održe sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost na kojoj se trebaju razriješiti prijepori i dogovoriti vrste aktivnosti u kojima Hrvatska sudjeluje, te postići konsenzus oko procedure donošenja odluke. 

Od početka agresije Rusije na Ukrajinu smatramo da se Hrvatska treba solidarizirati s Ukrajinom i Ukrajincima i pomoći im unutar svojih mogućnosti i kapaciteta. Na isti se način postavljamo i prema odluci o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj. Podržavamo Ukrajinu i podržavamo obuku, pa i obuku vojnika, ali predlažemo da se ona fokusira na navedena područja.