Pregled tjedna u Saboru od 4.12. – 8.12.2023.

Pregled tjedna u Saboru od 4.12. – 8.12.2023.

Ovaj tjedan u Saboru Klub zastupnika aktivno je sudjelovao u raspravama o nizu zakona, izražavajući kritike i prijedloge u vezi s pravima radnika, održivosti turizma, pravima branitelja, te pravima državnih službenika. Također, Urša Raukar Gamulin sudjelovala je na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama, a tjedan je zaključen konferencijom o mentalnom zdravlju djece i mladih.

Zakon o nacionalnoj nakladi za starije osobe komentirala je Jelena Miloš i upozorila da je ova naknada manja od minimalne zajamčene naknade te je postavila pitanje o vladinom programu Zaželi. Jelena sudjeluje u raspravi o Zakonu o humanitarnoj pomoći. Sandra Benčić ponavlja da iako već neko vrijeme zagovaramo regulaciju agencija za naplatu potraživanja i regulaciju prodaje dugova općenito nikako nismo zadovoljni predloženim paketom zakona koji bi trebao urediti ovo područje.

U srijedu do kasno u noć, raspravljali smo o štetnom Zakonu o turizmu, tijekom kojeg su i Ivana i Sandra pitale ministricu o spornim odredbama, Ivana je ponovila našu kritiku ovakvog viđenja turizma koje je u potpunoj suprotnosti s održivosti i s potrebama lokalnog stanovništva. Jelena je govorila o Zakonu u kontekstu zaštite prava radnika a Sandra je nakon svog dijela vješto polemizirala s HDZovcima oko načina upravljanja i gospodarenja otpadom. Isto tako, Sandra se u slobodnom govoru osvrnula na odron otpada na Jakuševcu. Zakon o hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima komentirao je Damir Bakić. A ovaj dugi dan završavamo raspravom o Obiteljskom zakonu. Tako je Ivana pitala zašto Zakon ne prepoznaje žene koje su donirale jajnu stanicu u istospolnim vezama kao majke, a Jelena o udomiteljskom paru koji nema i posvojiteljska prava. Također, Ivana objašnjava kako izmjene nisu u skladu s Istanbulskom konvencijom te o diskriminatornoj praksi uskraćivanja posvojiteljskih prava. Predali smo amandmane.  

U četvrtak Jelena i Sandra aktivno sudjeluju u raspravi o Zakonu o državnim službenicima i plaćama u državnoj službi i javnim službama. Naime, iz ovih zakona ne zna se koliki će biti koeficijenti, niti znamo koji su kriteriji za nagrađivanje i vrednovanje. Jelena govori na točki Prijedlog odluke o osnivanju povjerenstva za utvrđivanje uzročnika nekontroliranog rasta cijena. U četvrtak navečer naš Klub sudjeluje na obilježavanju novog spomen obilježja u sjećanje na tragično stradale članove obitelji Zec. 

Naša Urša Raukar Gamulin sudjelovala je ovaj tjedan na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama COP28 na kojoj je održala kratak govor a tjedan završavamo presicom na kojoj je Ivana govorila o najslabijoj karici u hrvatskom zdravstvu – mentalnom zdravlju djece i mladih.