Pregled tjedna u Saboru od 11. – 15.12.2023.

Pregled tjedna u Saboru od 11. – 15.12.2023.

Ivana Kekin počinje tjedan odličnim slobodnim govorom u kojem je nabrojala uspjehe zagrebačke vlasti u samo dvije i pol godine. Damir Bakić je govorio o paketu zakona koji se odnose na drugi stup mirovinskog osiguranja.

Ivana Kekin počinje tjedan odličnim slobodnim govorom u kojem je nabrojala uspjehe zagrebačke vlasti u samo dvije i pol godine. Damir Bakić je govorio o paketu zakona koji se odnose na drugi stup mirovinskog osiguranja. Uslijedila je rasprava o globalnom porezu, gdje je Bojan Glavašević problematizirao položaj radnika u velikim tvrtkama poput Amazona

U utorak smo raspravljali o Zakonu o inkluzivnom dodatku i o Zakonu o doplatku za djecu, Urša Raukar Gamulin je replicirala ministru Piletiću, a Bojan je govorio o inkluzivnom dodatku a Urša o dječjem doplatku. Podnijeli smo amandmane na oba ova zakona. Predali smo amandman, a Urša je komentirala Zakon o parničnom postupku i Zakon o obveznim odnosima točno u trenutku afere s ministrom Filipovićem. 

U srijedu smo sudjelovali u drugom čitanju Zakona o nekretninama i pokretninama u vlasništvu Hrvatske, predali smo amandmane, a  Urša je replicirala ministru i  sudjelovala u raspravi. Sandra Benčić također komentira aktualnu aferu s Filipovićevim savjetnikom i oglašavanjem državnih institucija u medijima. Za kraj dana, Urša je govorila o Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama

Bojan je sudjelovao u raspravi o Zakonu o ribarstvu i akvakulturi, a Ivana je u slobodnom govoru nabrojala samo neke od novinskih naslova koji se tiču HDZ-a i njihovih krađa. Sandra je sudjelovala u raspravi o Zakonu o ispitivanju porijekla imovine i replicirala Katarini Peović.

Petak, zadnji dan redovitog zasjedanja, obilježilo je glasanje, tijekom kojeg je Sandra zatražila stanku da podsjeti sve još jednom na HDZ-ove krađe, a Jelena je najavila sazivanje hitne sjednice Odbora za medije na kojoj će tražiti izvještaje o tome kako i koliko javna tijela troše na oglašavanje.

Iako je ovim tjednom završeno redovito saborsko zasjedanje očekujemo sljedeći tjedan sastanke relevantnih odbora i izvanrednu sjednicu na kojoj bi se trebalo glasati o novom ministru gospodarstva, a o kojoj ćemo vas također izvijestiti.