Pregled tjedna u Saboru od 15. – 19.01.2024.

Pregled tjedna u Saboru od 15. – 19.01.2024.

Novu sjednicu a možda i zadnju prije izbora počinjemo aktualcem, Sandra Benčić broji premijerove afere, i zaključuje da premijer političku korupciju ne rješava već je samo prikriva a onda još ulaže dodatne napore da ušutka one koji progovaraju o korupciji. Ivana Kekin na aktualcu traži objašnjenje zašto Vlada sabotira izgradnju novog CGO-a, te ako Resnik to nije, koja je onda lokacija koju preporučuju?

Novu sjednicu a možda i zadnju prije izbora počinjemo aktualcem, Sandra Benčić broji premijerove afere, i zaključuje da premijer političku korupciju ne rješava već je samo prikriva a onda još ulaže dodatne napore da ušutka one koji progovaraju o korupciji. Ivana Kekin na aktualcu traži objašnjenje zašto Vlada sabotira izgradnju novog CGO-a, te ako Resnik to nije, koja je onda lokacija koju preporučuju? Sandra je u slobodnom govoru isti dan nabrojala što su sve Plenković i HDZ-ova većina napravili, odnosno nisu napravili, u osam godina mandata.

Sudjelovali smo u objedinjenoj raspravi o Zakonu o arhivskom gradivu i arhivama, Zakonu o muzejima i Zakonu o knjižnicama i knjižničkoj djelatnosti koje je Urša Raukar Gamulin kritizirala i naglasila opasnost od ovih izmjena koje propisuju centralizaciju imenovanja ravnatelja i upravnih vijeća a u potpunosti isključuju predstavnička tijela. Bojan Glavašević je govorio o Zakonu o međunarodnoj razvojnoj suradnji i humanitarnoj pomoći. 

U srijedu smo sudjelovali na sjednici Odbora za pravosuđe na kojoj su predstavljeni i ispitivani kandidati za glavnog državnog odvjetnika. Naglasili smo da ni jedan od četiri kandidata ne zadovoljavaju kriterije za ovu važnu poziciju a pogotovo ne Turudić koji osim što je uhvaćen u laži, eksplicitno izražava svoju političku pripadnost, ima karijeru obilježenu brojnim aferama i sumnjivim slučajevima.  

U susret raspravi o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona, Zakona o kaznenom postupku i Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji, Ivana je održala presicu u kojoj pozdravljamo uvođenje femicida kao zasebnog kaznenog djela a naglašavamo da to nije dovoljno u prevenciji i borbi protiv rodno uvjetovanog nasilja. U četvrtak raspravljamo u sabornici pa Ivana odmah na početku upozorava na skandaloznu ucjenu koja se krije u ovim izmjenama, uvodi se femicid ali se sprječava širenje informacija i zastrašuju novinari. U tom smjeru pitanje ministru postavljaju Sandra, Ivana i Urša, a raspravu u ime Kluba dijele Sandra i UršaJelena analizira odredbu o kažnjavanju curenja informacija čak i kada su te informacije od javnog interesa a u raspravi aktivno sudjeluju Urša i Ivana. Za kraj, Urša se osvrnula i na izmjene koje se tiču zaštite životinja i održala završnu raspravu. Nećemo dozvoliti HDZ- u da uvjetuje sigurnost žena sa sprječavanjem širenja, za sebe, nepovoljnih informacija.

Ovaj tjedni izvještaj završavamo sa optimističnim tonom, serijom slobodnih govora koje su održali Damir Bakić, dva puta Jelena i Urša. U tim govorimima su detaljno opisani uspjesi Grada Zagreba, od gospodarenja otpadom, do zelene javne nabave, poslijepotresne obnove, izgradnje vrtića, restrukturiranja Holdinga, stanja u kulturi, te efikasno suporotstavljanje rastu cijena javnih usluga usprkos inflaciji!