Pregled tjedna u Saboru od 13. – 17.11.2023.

Pregled tjedna u Saboru od 13. – 17.11.2023.

Ovaj tjedan u Hrvatskom saboru raspravljano je o raznim temama, uključujući Zakon o pokretninama i nekretninama, održivo stanovanje, krizu afričke svinjske kuge te su podneseni zahtjevi Vladi, a slobodni govori obuhvatili su teme jednakosti plaća, neetičnih napredovanja u akademskoj zajednici te obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje.

Ovaj tjedan raspravljali smo o Zakonu o pokretninama i nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske pa se Urša Raukar Gamulin još jednom zahvalila svima koji su pridonijeli da Vlada odustane od uzimanja planinarskih domova iz ruku planinarskih društava, replicirala je ministru i sudjelovala u raspravi. Sandra Benčić i Urša u zajedničkoj raspravi naglasile su potrebu za održivim stanovanjem i uređenjem javnih stambenih fondova koje, nažalost, ovaj Zakon propušta urediti. Na kraju dana, Sandra sudjeluje u raspravi o povjerenju ministrici poljoprivrede oko upravljanja krizom uzrokovanom afričkom svinjskom kugom i pita premijera koliki dio potpora ide direktno u esktraprofite određenih prerađivača. 

Kao što smo najavili prošli tjedan, predali smo Zaključak uz Izvješće o provedbi službene razvojne pomoći inozemstvu kojim ponovno tražimo Vladu da osigura sredstva za prikupljanje, obradu i reciklažu plastičnog otpada u susjednim državama koje nisu članice EU, a imaju izlaz na Jadransko more.

U četvrtak smo glasali a Jelena Miloš je prije glasanja o našem Zaključku podsjetila na naše zahtjeve Vladi o proaktivnom stavu prema prekidu nasilja u Izraelu i Palestini.  Slijedi rasprava o Zakonu o hrvatskom jeziku u kojoj sudjeluju Damir Bakić i Urša. Urša je postavila ministru Fuchsu pitanje i sudjelovala u raspravi kroz replike drugim zastupnicima i zastupnicama. Osim ove rasprave Urša se kratko osvrnula na aktualnu smjenu ministra Banožića. 

Ovaj tjedan imali smo tri slobodna govora u Saboru, Ivana Kekin je obilježila Europski dan jednakih plaća i upozorila da žene u EU zarađuje čak 12.7 % manje nego muškarci dok u Hrvatskoj za isti posao žene dobiju 1032 eura neto manje, Damir o neetičnim i nečasnim napredovanjima u akademskoj zajednici a u trećem slobodnom govoru u petak, Urša je obilježila Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje i pročitala Priču o gradu Siniše Glavaševića.  Sandra je ovaj vikend sudjelovala u Koloni sjećanja u Vukovaru, te smo položili vijence na Memorijalnom groblju i na Ovčari, te jedan vijenac, zajedno s lokalnom grupom Možemo Osijek, u Dunav – za sve civilne žrtve rata.