Tražimo ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju

Tražimo ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju

Ustavnom sudu smo predali zahtjev za ocjenu ustavnosti izmjena i dopuna Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, osporavajući diskriminatorne odredbe koje su dovele do gubitka zdravstvenog osiguranja za više od 103.000 ljudi.

Ustavnom sudu smo predali zahtjev za ocjenu ustavnosti izmjena i dopuna Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, zajedno s klubovima SDP-a, Centra, GLAS-a i Stranke sa imenom i prezimenom, IDS-a, HSS-a i RF, Socijaldemokrata, Fokusa i Reformista i nezavisnim zastupnikom Marinom Lerotićem.

Naime, čl. 3. Izmjena i dopuna Zakona određenim skupinama građana propisuje obvezu osobnog dolaska na HZZO-u jednom u tri mjeseca. Ako to ne naprave, gube zdravstveno osiguranje. Tražimo ukidanje usvojenih izmjena, jer se određenim skupinama državljana RH, koji svoje pravo na obvezno zdravstveno osiguranje imaju temeljem državljanstva i prebivališta u RH, to pravo dokida. Zbog takvih je izmjena zdravstveno osiguranje izgubilo čak 103.000 ljudi.

Iako se radi o odredbi koja je naizgled neutralna, ona je zapravo diskriminatorna jer je neke osobe ne mogu izvršiti zbog svog zdravstvenog stanja, invaliditeta, dobi ili imovnog stanja. Njome su pogođeni i studenti koji studiraju na redovitom studiju izvan RH (obveza osobnog dolaska na HZZO-o jednom u tri mjeseca ne vodi računa o njihovim studentskim obvezama niti neproporcionalnom financijskom teretu kojemu ih ta obveza izlaže).

Da apsurd bude veći, pravo na obvezno zdravstveno osiguranje izgubile su i one osobe koje su u razdoblju u kojem su se trebale osobno javiti Zavodu bile na bolničkom liječenju, te se stoga potpuno opravdano nisu mogle javiti Zavodu. Konačno, posebno problematična je činjenica da su pravo na obvezno osiguranje, a s njime i pravo na rodiljnu naknadu, izgubili i svi oni koji su bili na rodiljnom dopustu, a propustili su se osobno javiti HZZO-u u roku. 

Ustav RH građanima jamči pravo na zdravstvenu zaštitu koja se ostvaruje kroz obvezno zdravstveno osiguranje i pritom nigdje ne spominje obvezu tromjesečnog javljanja HZZO-u u svrhu ostvarivanja tog prava. Dodatno, Ustav RH građanima jamči pristup sudu, no sporna odredba omogućuje brisanje osiguranika iz evidencije bez izdavanja rješenja, koje je nužno za propitivanje takve odluke Zavoda pred Upravnim sudom.

Kako je na današnjoj konferenciji za medije naglasila Sandra Benčić, HDZ je izmjene zakona zbog kojih je više od sto tisuća ljudi ostalo bez zdravstvenog osiguranja donio zato što godinama nisu sposobni riješiti pitanje ukidanja prebivališta u Hrvatskoj onima koji na duže vrijeme odlaze iz Hrvatske. Posljedice su ogromne i apsolutno smo sigurni da će Ustavni sud ukinuti izmjene i dopune Zakona o zdravstvenom osiguranju i omogućiti ponovno stjecanje statusa svima onima kojima je protuustavno ukinut!