Opozicija traži osnivanje stručne radne skupine za izborne jedinice i ispunjavanje zahtjeva Ustavnog suda

Opozicija traži osnivanje stručne radne skupine za izborne jedinice i ispunjavanje zahtjeva Ustavnog suda

Nakon danas održanog zajedničkog sastanka, svih deset opozicijskih klubova zastupnika u Saboru usuglasilo je pet zahtjeva koje će uputiti vladajućoj većini na čelu s HDZ-om na temu postupka donošenja izmjena Zakona o izborima zastupnika i Zakona o izbornim jedinicama.

Nakon danas održanog zajedničkog sastanka, svih deset opozicijskih klubova zastupnika u Saboru usuglasilo je pet zahtjeva koje će uputiti vladajućoj većini na čelu s HDZ-om na temu postupka donošenja izmjena Zakona o izborima zastupnika i Zakona o izbornim jedinicama.

Imajući u vidu zahtjeve koji proizlaze iz odluke Ustavnog suda RH o izmjenama Zakona o izbornim jedinicama, kao i preporuke Venecijanske komisije Vijeća Europe, opozicijski klubovi zastupnika traže osnivanje stručne radne skupine u koju će najmanje trećinu stručnjaka imenovati opozicija, da broj članova radne skupine iz redova stranaka opozicije i stranaka vladajuće većine bude jednak, te da cilj radne skupine bude ispunjavanje oba zahtjeva koja je pred Sabor stavio Ustavni sud – i onaj o jednakoj težini glasa i onaj da nove granice izbornih jedinica u najvećoj mogućoj mjeri prate granice administrativno-teritorijalnih jedinica (poput županija).

Pet opozicijskih članova saborskog Odbora za Ustav sutra će podnijeti prijedlog za stavljanje zaključka s navedenim zahtjevima na dnevni red sjednice Odbora, koja je na rasporedu idući tjedan.

Iako su bili pozvani, klubovi zastupnika vladajuće većine nisu se odazvali jutrošnjem sastanku saborskih klubova. Kometirajući to, kao i premijerovu izjavu da “oni nisu tu da se odazivaju oporbi”, predsjednica Kluba zastupnika Možemo!, Sandra Benčić, izjavila je: “On je time pokazao da ne poštuje ni Ustav RH ni parlamentarizam, koji predviđa i da klubovi zastupnika razgovaraju i stvaraju politički konsenzus. Kada to spojimo s njegovim izjavama od prošlog tjedna, kad je rekao da mediji nemaju svoju glavu nego im PR agencije određuju agendu, valjda jer on to tako radi, i porukom Auf Wiedersehen svima koji mu upute bilo kakvu kritiku, dolazimo do vrlo jasnog zaključka: premijeru ne trebaju ni građani, ni opozicija, ni parlament, ni Ustavni sud – on je sam sebi dovoljan. Tu poruku moramo shvatiti vrlo ozbiljno.”

ZAHTJEVI 10 KLUBOVA ZASTUPNIKA U HRVATSKOM SABORU

Imajući u vidu zahtjeve koji proizlaze iz Odluke Ustavnog suda, kao i preporuke Venecijanske komisije i Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, mi, niže potpisani Klubovi zastupnika  tražimo:

1. da Vlada RH do kraja travnja 2023. imenuje stručnu radnu skupinu za izradu nacrta Prijedloga Zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Zastupnički dom Hrvatskoga sabora
2. da najmanje 1/3 stručnjaka u gore navedenu radnu skupinu imenuje na prijedlog oporbenih klubova zastupnika u Hrvatskom saboru 
3. da broj članova radne skupine iz redova političkih stranaka uključuje jednak broj predstavnika stranaka vladajuće koalicije i oporbenih stranaka u Hrvatskom saboru
4. da radna skupina ne bude u svom radu ograničena isključivo potrebom izrade nacrta prijedloga Zakona o izbornim jedinicama, već da je slobodna, ukoliko se pokaže potrebnim, predlagati i izmjene drugih dijelova izbornog zakonodavstva koje bi osigurale jednakost težine glasa birača, istovremeno vodeći računa o potrebi očuvanja stabilnosti granica izbornih jedinica
5. da cilj rada radne skupine bude da se zadovolje oba zahtjeva iz Odluke Ustavnog suda – onaj o jednakoj težini glasa i onaj o maksimalno mogućem poštivanju postojećih administrativno-teritorijalnih granica od županijskih do granica gradova/općina.