Marko Berberović

4. izborna jedinica

Ime mi je Marko Berberović, dolazim iz Đakova, te sam predsjednik političke stranke Mladi za Đakovo i lokalni koordinator za Možemo! Đakovo. Magistar sam njemačkog jezika i informatike te od 2020. godine radim kao učitelj informatike u Osnovnoj školi Drenje pored Đakova.

Tijekom studentskog života bio sam aktivan kao član Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci te kao predsjednik Studentskog zbora Filozofskog fakulteta, gdje sam se zalagao za poboljšanje studentskog standarda i organizirao brojne edukativne, sportske i zabavne događaje. Po povratku u Đakovo nastavio sam s aktivizmom te sam se pridružio lokalnoj udruzi mladih “”ARLA””, gdje promičemo urbanu kulturu, digitalizaciju, ekologiju te razvoj civilnog društva i ženskih prava.

Također, imam iskustva s Erasmus projektima i široku mrežu međunarodnih poznanstava s projekata razmjene mladih, na kojima sam se dodatno educirao o ekologiji, aktivnom građanstvu, digitalizaciji i inkluziji ranjivih skupina.

Počeo sam se politički angažirati 2020. godine nezadovoljan dosadašnjim politikama, kako lijevih tako i desnih, njihovom neefikasnošću, neučinkovitošću, nepotizmom i korupcijom. Na Međunarodni dan mladih, 12.08.2020. godine, osnovao sam stranku Mladi za Đakovo s prijateljima i samostalno smo izašli na lokalne izbore, gdje smo osvojili 8,47% glasova.

Od 2021. djelujem kao vijećnik u Gradskom vijeću Grada Đakova, gdje se zalažem za zelenu i digitalnu transformaciju grada (biciklističke staze, očuvanje i održavanje zelenih površina, zalaganje za smanjenje cijena komunalija, solarizacija gradskih ustanova, uvođenje javnog prijevoza itd.), borbu protiv nestručnih i nekompetentnih osoba na vodećim pozicijama u lokalnim tvrtkama te protiv nepotizma i neefikasnog trošenja javnog novca. Ukratko rečeno, borim se protiv HDZ-a i njima sličnim lokalnim političkim figurama.