Jana Dolečki

11. izborna jedinica

Rođena sam u Zagrebu  27.12.1979., diplomirana novinarka, završila sam master studije teatrologije na Univerzitetu Marc Bloch u Strasbourgu kao i doktorske studije teatrologije na Institutu za kazalište, film i medije Bečkog Univerziteta. Od 2013. godine stalno sam nastanjena u Beču gdje djelujem kao nezavisna organizatorica i producentica u okviru nekoliko udruga.

Suosnivačica sam udruge BLOCKFREI, osnovane u cilju promocije i razmjene kulturnih programa između Austrije i zemalja jugoistočne Europe. U posljednjih desetak godina, u Beču sam koproducirala, vodila i organizirala niz kulturnih projekata koji su se doticali pozicije migrantskih i dijasporskih zajednica tog grada (projekt “Langer Weg der Gastarbajt” u okviru festivala WIENWOCHE; suorganizacija Festivala romskog teatra “E Bistarde”; promocija hrvatskih književnika kroz udrugu BLOCKFREI; projekt Europe for Citizens “Reshaping the Image of the democratic Revolutions 1989”; itd.) Od rujna 2023. stalno sam zaposlena kao programska koordinatorica radija ORANGE 94.0, najvećeg community medija na njemačkom govornom području koji svoje aktivnosti usmjerava na osnaživanje različitih zajednica u Beču kroz participativne modele radijske prakse. Predsjednica sam udruge “Hor 29. novembar”, a od 2013. i dirigentica tog pjevačkog kolektiva posvećenog glazbenom naslijeđu antifašističke borbe, internacionalne solidarnosti i emancipacijskih politika.

2023. sam organizirala i vodila zbor penzionera s prostora bivše Jugoslavije u okviru savjetodavnih centara MEN i FEM. od 2015. do 2023. sam također bila voditeljica dječjeg zbora u okviru kulturnog centra Brunnenpassage sastavljenog od djece raznih migracijskih grupa. Kourednica sam knjige “Theatre in the Context of Yugoslav Wars” objavljene 2017. kod Palgrave Macmillana, a redovno objavljujem članke na temu postjugoslavenskih i dijasporskih kulturnih praksi u stručnim internacionalnim publikacijama. Pitanjima migracije i dijasporskih politika ne samo da se bavim u svom svakodnevnom radu već ih par desetljeća i vrlo konkretno živim.