Đuro Capor

10. izborna jedinica, nositelj liste

Rođen sam 1978. godine  u Dubrovniku. Završio sam studij povijesti i indologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Nakon studija, vraćam se u Dubrovnik te od 2005. godine do danas radim kao prof. povijesti u dubrovačkoj gimnaziji. Paralelno s radom u sustavu obrazovanja kroz građansku inicijativu Srđ je naš i u suradnji s organizacijama civilnog društva poput Zelene Akcije i Prava na Grad počinjem se baviti temama prostornog planiranja, očuvanja kulturne, povijesne i prirodne baštine u kampanjama oko HE Ombla, golf–resorta na Srđu i CGO-a Lučino razdolje.

Sudjelovao sam u nekoliko referendumskih inicijativa, od lokalnog referenduma za Srđ pa do prikupljanja potpisa za referendum o monetizaciji autocesta i referendum o outsourcingu. Niz godina bavio sam se i problemima prekomjernog turizma i neodrživosti u Dubrovniku te sam kao koordinator Inicijative Srđ je naš višekratnim obraćanjem UNESCO-u poticao, a potom, kao predstavnik civilnog društva, i sudjelovao u izradi Plana upravljanja svjetskom baštinom Dubrovnika. 

Član sam platforme Možemo! od 2019. godine i stranke Možemo! od 2020. godine. Aktivno sam sudjelovao u kampanjama za lokalne i nacionalne izbore 2020. i 2021. godine. Član sam Upravnog odbora Možemo! u dva dosadašnja mandata. Bio sam jedan od kandidata koalicije Možemo!, Nova Ljevica i Srđ je Grad na listi za X. izbornu jedinicu na izborima 2020. godine. Član  sam i Upravnog odbora stranke Srđ je Grad. Na lokalnim izborima u Dubrovniku 2021. godine bio sam kandidat za gradonačelnika grada Dubrovnika i nosio listu Srđ je Grad/Možemo! za gradsko vijeće. Vijećnik sam u gradskom vijeću Grada Dubrovnika u kojem je Srđ je Grad vodeća opozicijska snaga sa svoja tri vijećnika.

Tijekom dugogodišnjeg nepokolebljivog aktivističkog iskustva u borbi za javni interes te aktualnog političkog djelovanja u gradskom vijeću stekao sam raznovrsne vještine i znanja o temama zaštite okoliša, prostornog planiranja, turističke monokulture i neodrživosti. Kod građana sam prepoznat po dosljednosti u borbi za javni interes i javno dobro te imam brojna iskustva javnih nastupa u sučeljavanjima s  predstavnicima politika uništavanja društva, institucija i okoliša. U radu s mladima u sustavu obrazovanja razvio sam jasan i iskren način komunikacije. Razumijem potrebe građana različitih društvenih skupina i lokalnih zajednica čiji sam glas nerijetko bio.