Dimitrije Birač

7. izborna jedinica

Rođen u Karlovcu, gdje sam završio gimnaziju. Završio sam Ekonomski fakultet u Zagrebu. Za vrijeme studija bio sam demonstrator. Radio sam u jednoj privatnoj firmi, uz suradničko mjesto na EFZG-u, a zadnjih godina radim kao voditelj arhivskog odjela SNV-a. Iako posao nije u struci, omogućio mi je da se bavim znanstvenim radom i upišem doktorski studij (FPZ). U tijeku sam pisanja disertacije na temu utjecaja ekonomske misli na političke promjene u Hrvatskoj 1990.

2014. sam bio inicijator i osnivač RF-a, no razišao sam se s njima zbog neslaganja oko organizacijskog i programskog koncepta. 2017. sam sudjelovao kao nezavisni kandidat za vijeće na lokalnim izborima. Od 2019. do 2021. bio sam vijećnik u drugom najvećem karlovačkom kvartu. Od 2020. godine sam član Nove ljevice i član njenog IO, a član Možemo sam postao nedavno, te tako imam dvostruko članstvo. 2020. sam sudjelovao na parlamentarnim izborima na listi M!-Nlj-Orah. 2021. sam sudjelovao na lokalnim izborima u Karlovcu za Gradsko vijeće i Županijsku skupštinu. Bio sam kandidat za zamjenika gradonačelnika/ice. Kako je naša lista dobila 4 mandata u GV-u, a 3 u ŽS, tako sam i član zeleno-lijevog kluba u oba predstavnička tijela, koji ima odličnu suradnju te smo najaktivnija i najglasnija oporba. Na izglasavanju gradskog i županijskog proračuna redovito predlažemo amandmane, a prošle godine imali smo ih čak 11 (osobno sam sastavio tri).
Tijekom protekle tri godine jedan sam od najaktivnijih vijećnika – istovremeno gradski vijećnik i zastupnik u Županijskoj skupštini te sam član sljedećih odbora: Odbor za poljoprivredu, Odbor za gospodarstvo, razvoj i obnovu, Koordinacija za ljudska prava, Nadzorni odbor (tijelo GV-a koje je nadležno za rad gradskih tvrtki), Odbor za zaštitu ljudskih prava, Odbor za umirovljenike. Uz to sam jedini član oporbe i jedan od tri vijećnika u Vijeću za prevenciju kriminaliteta Grada Karlovca. Nisam propustio nijednu sjednicu Gradskog vijeća, Županijske skupštine, ni odbora. Pored redovitog rada u GV, ŽS i u našem klubu (javljanja, replike na redovitim i tematskim sjednicama), aktivan sam i na terenu, stalno komuniciram s građanima, nastupam u medijima (radio, televizija), često komuniciram s gradskim tvrtkama i ustanovama, s vatrogasnom postrojbom i dobrovoljnim vatrogasnim društvima, gospodarsko-socijalnim vijećem, raznim udrugama.