Možemo! upozorava na uplitanja poljske ekstremne desnice u izborni proces u RH plaćanjem oglasa za HDZ

Možemo! upozorava na uplitanja poljske ekstremne desnice u izborni proces u RH plaćanjem oglasa za HDZ

“Oglasi koje za stranku HDZ na društvenim mrežama plaća “Izborni komitet poljske stranke Pravo i pravda”

Zagreb, 03. travanj 2024. – “Oglasi koje za stranku HDZ na društvenim mrežama plaća “Izborni komitet poljske stranke Pravo i pravda” upućuje na opravdanu sumnju na strani utjecaj na izbore u Republici Hrvatskoj”, upozorila je danas zastupnica Možemo! Ivana Kekin.

Riječ je o radi o tijelu radikalno desne stanke Pravo i pravda koja je nedavno izgubila izbore u Poljskoj, rekla je Kekin i podsjetila kako je sukladno čl. 46 Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referendum zabranjeno financiranje političkih stranaka od stranih država, stranih političkih stranaka i stranih pravnih osoba.

“Također, prema javnim informacijama znamo da istoimena stranka koju su nedavno osnovali Mislav Kolakušić i Ivan Vilibor Sinčić je usko povezana sa poljskom strankom Pravo i pravda, te je moguće očekivati da se ovdje radi neka “priprema terena” za davanje nezakonite podrške i tim kandidatima. Zato pozivamo HDZ da odmah pojasni kako je moguće da strana radikalno desna organizacija plaća njihove oglase, a Kolakušića da pojasni zašto je njegova stranka koju je prekopirao u Hrvatskoj aktivno umješana u domaće izbore”, najavila je Kekin.

O ovome ćemo izvjestiti i Državno izborno povjerenstvo a pozivamo i sve nadležne službe da poduzmu sve radnje da zaštite nacionalne izbore od direktnih stranih utjecaja, zaključila je Kekin.

Pogledajte cijelu press konferenciju: