HDZ-ov Zakon o pomorskom dobru je zakon opasnih namjera!

HDZ-ov Zakon o pomorskom dobru je zakon opasnih namjera!

Umjesto zaštite i transparentnosti upravljanja pomorskim dobrom, novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama legalizira nered i omogućuje uzurpaciju općeg dobra.

Umjesto zaštite i transparentnosti upravljanja pomorskim dobrom, novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama legalizira nered i omogućuje uzurpaciju općeg dobra.

Klub Zeleno-lijevog bloka zahtijeva da se Prijedlog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama povuče iz procedure i da Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture krene izradu novog Prijedloga Zakona koji će zaštiti pomorsko dobro kao opće, svima pripadajuće, i umjesto štetnih definirati transparentne mehanizme upravljanja i gospodarskog korištenja pomorskog dobra vodeći se zaštitom općeg dobra i lokalnih sredina.

Prijedlog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama koji priprema HDZ-ova Vlada omogućuje da naše plaže koje su Ustavom RH definirane kao opće dobro dano na uživanje svima postane de facto privatno. Umjesto da je svačije, postat će nečije. To nije dobro, jer taj Prijedlog dokazuje opasne namjere njegovih autora, namjere da korištenje svima dostupnog pomorskog dobra, što je duboko utkano u našu tradiciju i način života naših građana na obali i otocima, učini nedostupnim na dugi niz godina. Tako je Prijedlog napravljen da bi se u naravi omogućila privatizacija obale od strane velikih korporacija i getoiziralo lokalno stanovništvo, odnosno građani RH”, istaknula je na danas održanoj konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru zastupnica Zeleno-lijevog bloka Ivana Kekin

Kekin je pojasnila kako je namjera ovakvog, nevjerojatno drsko napisanog Prijedloga Zakona da se u Hrvatskoj po prvi puta, uvođenjem cijelog niza iznimki i “može se” formulacija odredbi Zakona presedanski legalizira i zakonski omogući otimačina pomorskog dobra u općoj upotrebi. 

Zbog toga je pozvala građanke i građane da se pridruže kampanji “NIJE DOBRO ZA POMORSKO DOBRO” i svojim potpisima na peticiji podrže zahtjev da se usvojeni Prijedlog povuče iz procedure i da Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture krene u izradu novog Prijedloga Zakona koji će zaštiti pomorsko dobro kao opće, svima pripadajuće pravo, bez ikakvih ograničenja. 

Zbog ovih, ali i niza ostalih problematičnih odredbi, članovi Kluba ZLB će tijekom sljedećih nekoliko tjedana obići više gradova i mjesta na hrvatskoj obali i otocima, gdje će u raspravama s građanima na konkretnim primjerima ukazati na opasnost HDZ-ovog Prijedloga smišljenog za otimanje općeg dobra. 

“Nužno je zaštiti naše pomorsko dobro  od ekploatacije, preizgrađenosti, od uništavanja bioraznolikosti. More, morska obala, naši otoci su među zadnjim preostalim bogatstvima koje građani ove zemlje imaju, i nevjerojatna je drskost HDZa da i to pokušava građanima, i nama sada, ali i našoj djeci oduzeti.  Opće dobro je naše dobro, i nije dobro to što nam ga pokušavaju oteti. Dat ćemo sve od sebe da ga obranimo”, poručuje Kekin. 

“HDZ kreće u taj manevar otimanja općeg dobra iznimno zabrinjavajućim presedanom, uvodeći formulu spajanja općeg dobra i privatnog vlasništva u tzv. jedinstvenu funkcionalnu cjelinu.” 

Konkretno, Kekin pojašnjava, riječ je o formulaciji koja je čista negacija općeg dobra na čije korištenje svi imaju pravo. Naime, Prijedlog Zakona predviđa da se plaža kao dio pomorskog, općeg dobra pripoji privatnom zemljištu nekog hotela, kampa ili turističkog naselja, pri čemu se uvodi termin “morske plaže ispred hotela/ kampa ili turističkog naselja” kojom se dodatno podcrtava činjenica da zakonopisac omogućuje “stupanj ograničenja” korištenja općeg dobra.

Koncesionar može u gospodarsku funkciju staviti do 70 posto površine plaže ako se plaža nalazi van izgrađenog naselja. Time na 70% plaže pristup može uvjetovati korištenjem gospodarske aktivnosti.  

“Nadalje, ovaj Prijedlog Zakona nizom iznimki omogućuje potpuno isključenje korištenja općeg dobra, također na temelju koncesije”, upozorava Kekin. Prema Prijedlogu, koncesije mogu trajati i do 50 godina, pa ispada da, bude li Zakon usvojen u ovom obliku, neke plaže bi mogle građanima postati dostupne najranije od 2073. godine. 

Posebno treba upozoriti kako se ovakvim Prijedlogom Zakona koncesija na pomorskom dobru uvodi kao pravilo, a ne kao iznimka, dok se istovremeno koncesijska odobrenja zamjenjuju koncesijskim dozvolama za pojedinačne gospodarske aktivnosti koje će se moći izdavati jedino za područja prirodnih plaža. Uređene plaže mogu se dati jedino u koncesiju što znači da će  lokalni mali trgovci i obrtnici moći sudjelovati u gospodarskoj aktivnosti eventualno kao potkoncesionari velikom “gazdi”. Kekin je rekla da ju navedeni model neodoljivo podsjeća na Bandićev adventski model gdje se velikim igračima podjeli teritorij za male novce kojim onda isti trguju i ucjenjuju male obrtnike i trgovce. “HDZ-Bandićevski adventski koruptivni model tako se  širi  na cijelu obalu”, upozorava zastupnica. 

Kako je cijeli Prijedlog napisan kako bi se pogodovalo hotelijerima i koncesionarima, ne čudi kako se uopće se ne bavi zaštitom obale, mora i čitavog ekosustava, od nasipavanja i prekomjernog dohranjivanja, od širenja plaže u more, od uništavanja bioraznolikosti, zaključuje Kekin: “Umjesto da se bavi uređenjem i sankcioniranjem dosad neuređenih, ilegalnih i po lokalno stanovnštvo i prirodu štetnih praksi, ovaj Prijedlog Zakona te štetne prakse legalizira. U isto vrijeme, dodatno mijenja status općeg dobra na način da se građanima otežava ili onemogućava slobodan pristup obali i moru, što će u  praksi dovesti do toga da ono što je svačije zapravo postane nečije.”