Predstavljen izborni program za Zagreb: Vrijeme je za pravu promjenu!

Predstavljen izborni program za Zagreb: Vrijeme je za pravu promjenu!

Predstavnici koalicije Možemo! i Zagreb je naš! predstavili su izborni program za Zagreb, na čijem je stvaranju radilo više od 200 ljudi, a u njega su ugrađeni prijedlozi više od deset tisuća građana.

Predstavnici koalicije Možemo! i Zagreb je naš! predstavili su izborni program za Zagreb, na čijem je stvaranju radilo više od 200 ljudi, a u njega su ugrađeni prijedlozi više od deset tisuća građana. Program za pravu promjenu nudi cjelovita rješenja za Zagreb u 18 tematskih područja, uz posebne programske cjeline s rješenjima za svih 17 zagrebačkih kvartova.

“Pred nama su izbori kakvi se ne događaju svake četiri godine. Ovo su povijesni izbori jer na njima biramo viziju Zagreba koja će obilježiti generacije. Izbor je od presudne, čak sudbonosne važnosti, ali je zapravo jednostavan: želimo li nastaviti s politikom ‘šerifa i stranke’ ili ćemo promjenom modela upravljanja volju jednog čovjeka i interes jedne stranke zamijeniti voljom i interesom stanovnika ovog grada.”

“I to nije samo vizija ili obećanje, to je nužna i jedina prava promjena koja ovaj potresom narušeni grad može usmjeriti k budućnosti koju mi, njegovi građani, trebamo i zaslužujemo. To je novi temelj na kojem možemo obnoviti Zagreb i transformirati ga u zelen i održiv, odgovoran i učinkovit, pravedan grad koji sve svoje građane poziva da ga grade. To je grad koji svoje srce i centar i ne nalazi samo u staroj, povijesnoj jezgri, već u svakoj od njegovih 17 četvrti”, rekao je danas povodom predstavljanja programa koalicije stranaka Možemo! i Zagreb je naš! kandidat za gradonačelnika Zagreba Tomislav Tomašević.

Uz Tomaševića, program su predstavili i Danijela Dolenec, koordinatorica programa  Zagreb je naš! / Možemo!, Tomislav Medak, koordinator izbornog programa za Zagreb i Marina Ivandić, koordinatorica kvartovskih grupa Zagreb je naš!.

Izborni program sadrži sedam poluga promjene: restrukturiranje gradske uprave i poduzeća, unaprjeđenje sustava javne nabave, demokratizacija upravljanja javnim poduzećima, odgovorno upravljanje gradskom imovinom, unaprjeđenje praksi zapošljavanja i organizacije rada, osnaživanje socijalnog partnerstva i digitalizaciju rada gradske uprave i poduzeća.

Tomašević je istaknuo upravljanje gradskom imovinom kao jednu od poluga promjene. Gradska imovina je u velikoj mjeri neiskorištena, privatizirana ili u rukama onih koji nemaju na nju pravo. Gradskom imovinom će se upravljati racionalno, štedljivo, razvojno i transparentno: od gradskih zemljišta, poslovnih prostora, gradskih stanova i službenih vozila, a te informacije će biti dostupne apsolutno svakom građaninu u svakom trenutku.

“Dugoročno ćemo staviti u funkciju sve gradske poslovne i stambene prostore čime ćemo stvoriti prihod od najma i smanjiti dugove”, rekao je.

Istaknuo je i digitalizaciju rada gradske uprave i poduzeća, kao sredstvo ubrzane promjene sadašnje gradske uprave u odgovornu i učinkovitu, koja građane potiče na sudjelovanje u planiranju i odlučivanju o gradu. Digitalizacija će omogućiti maksimalnu transparentnost u radu, redovito objavljivanje informacija o radu vijeća gradskih četvrti, mjesnih odbora i zborova građana, uvođenje pametnih rješenja za elektroenergetsku, rasvjetnu, toplinsku, plinsku i vodovodnu mrežu, kao i u sustav prikupljanja i zbrinjavanja otpada, najavio je.

Naš je program jedinstven po svojem nastanku u partnerstvu s građanima, po načelu “ništa o nama bez nas”, po uzoru na slogan pokreta za prava osoba s invaliditetom”, izjavila je Danijela Dolenec, koordinatorica programa Možemo! / Zagreb je naš!:

“Proces njegovog nastanka može se sažeti u nekoliko brojki: 33 radne grupe, 200 ljudi, 10 000 ispunjenih anketa; 18 tematskih poglavlja i program za svaki zagrebački kvart”.

Navela je i više primjera mjera kojima će građani biti osnaženi u sudjelovanju u oblikovanju Zagreba za generacije pred nama; od jačanja ovlasti mjesne samouprave i javnih savjetovanja o definiranju društvenih i ekoloških kriterija upravljanja Holdingom, preko izrade prostornih studija za gradske četvrti, sve do oblikovanja gradskih socijalnih, zdravstvenih, kulturnih, obrazovnih i drugih politika u suradnji s organizacijama koje djeluju u tim područjima, sve do referenduma na kojima ćemo za ključna pitanjima razvoja grada tražiti podršku građana. 

Koordinator izbornog programa za Zagreb Tomislav Medak istaknuo je kako je riječ o jedinom istinskom programu zelene ljevice, koji integrira ekološku transformaciju i društvenu pravednost. 

Kroz zelenu transformaciju ćemo konstrukcijski, energetski i protupotresno obnoviti grad, ulice, domove i škole. Riješit ćemo problem otpada, zatvoriti odlagalište u Jakuševcu i preusmjeriti Zagreb prema obnovljivim izvorima energije. U suradnji sa znanstvenom zajednicom i poduzećima oblikovat ćemo inovativna komunalna rješenja i kreirati nova radna mjesta. Kroz Plan održive urbane mobilnosti, proširit ćemo tramvajsku mrežu, izgraditi mrežu biciklističkih magistrala, integrirati javni gradski prijevoz i promet učiniti sigurnijim i učinkovitijim. 

“Pravedni grad svim će stanovnicima, od djece do umirovljenika i svih ugroženih skupina omogućiti primarnu zdravstvenu zaštitu dostupnu u četvrti stanovanja, unaprjeđivati položaj osoba s invaliditetom, ovršenih i beskućnika”, istaknuo je Medak

Uz pravedno prostorno planiranje i jačanje gradske stambene politike kroz izgradnju javnih stanova za najam, Možemo! i Zagreb je naš! jamče osigurati i obuhvatnu pomoć za žrtve obiteljskog nasilja i stvarati uvjete za rodno uravnoteženu raspodjelu skrbi. 

Jedini znamo kako Zagreb izgleda iz vizure svake od svojih 17 četvrti i kako ga učiniti policentričnim gradom”, naglasila je Marina Ivandić, koordinatorica kvartovskih grupa. 

Od početka godine, više od deset tisuća naših sugrađanki i sugrađana dalo je svoj doprinos programima četvrti svojim prijedlozima u anketama koje su ispunili, pa oni nisu rezultat uskog viđenja problema, već široke izravne komunikacije. 

Cilj nam je ravnomjerni razvoj grada, tzv. policentričan grad koji ima niz gradskih središta i koji omogućava svojim stanovnicima da u svom kvartu zadovolje potrebe za obrazovanjem, zdravljem, sportom, kulturom i društvenošću. Nositelj politike tog ujednačenog razvoja za nas je direktna komunikacija s građanima u svim gradskim četvrtima kojima reformom mjesne samouprave namjeravamo povećati ovlasti, a vizije tog ujednačenog razvoja naći ćete u kvartovskim programima”, tumači Ivandić i dodaje kako programi četvrti idu za rješavanjem mnogih zajedničkih, ali i specifičnih problema.

“Svoju zadaću nismo shvatili olako. Očekivanja naših sugrađanki i sugrađana osjećamo u svakom stisku ruke, vidimo u svakom pogledu punom povjerenja. To povjerenje stekli smo tijekom proteklih godina, autentičnom borbom za javni interes, od ulice i kvarta, do Gradske skupštine i Sabora. U toj smo borbi već pokazali da ćemo jedini znati iskoristiti sve poluge aktivnog upravljanja Zagrebom. Zato pozivam građane da u što većem broju izađu na izbore 16. svibnja i odaberu nas kao jedinu pravu promjenu”, završio je predstavljanje Tomašević.

Cjeloviti izborni program dostupan je na: http://zagreb.mozemo.hr/program.

Videozapis predstavljanja pogledajte ovdje