S kulturom MOŽEMO bolje!

S kulturom MOŽEMO bolje!

Koalicija Možemo!, Nova ljevica, Radnička fronta, ORaH, Zagreb je naš! i Za grad u petak, 19. lipnja na konferenciji za medije predstavila je glavne predizborne programske smjernice iz područja kulture. 

Koalicija Možemo!, Nova ljevica, Radnička fronta, ORaH, Zagreb je naš! i Za grad u petak, 19. lipnja na konferenciji za medije predstavila je glavne predizborne programske smjernice iz područja kulture. 

Na konferenciji su, uz Tomislava Tomaševića,  govorile  kandidatkinje i kandidati koalicije, ujedno i djelatnici/e u kulturi Urša Raukar Gamulin, Goran Sergej Pristaš, Vilim Matula i Marta Kiš.

Tomislav Tomašević istaknuo je iznimnu važnost kulture u izbornom programu koalicije, što je vidljivo iz izbornih lista na kojima se nalazi velik broj radnika i radnica u kulturi. Konferencija se održala ispred kina Europa u Varšavskoj ulici, „koji je simbol kako se neke dobre priče u kulturi namjerno uništavaju i devastiraju, u ovom slučaju od strane Milana Bandića uz pomoć HDZ-a. No, kino Europa nije primjer devastacije kulture samo u Zagrebu, nego i u cijeloj Hrvatskoj.“

Vilim Matula naglasio je da bez obzira koga su postavljali za ministre, ni HDZ niti SDP nikad kulturu nisu vidjeli kao polje društvenog razvoja, već su je marginalizirani i obesnažili. Čišćenje kulture od svega što nije tradicijska kultura ili tržišno isplativa umjetnost, a što je politika HDZ-a i Domovinskog pokreta, doprinijet će novom egzodusu umjetnika.

„Kultura je temeljni prostor imaginiranja budućnosti, poboljšanja kvalitete života i stvaranja novih načina komunikacije, okupljanja, uključivanja i društvene kritike.“

Marta Kiš upozorila je da je potres u ožujku, u kojem su oštećeni brojni prostori kulture, razotkrio razinu nebrige i višegodišnjeg neulaganja HDZ-a i Bandića u kulturu. Nisu osigurali alternativne prostore i uvjete kojima bi se omogućio kontinuitet rada i realizacija projekata kulturnih ustanova, kulturnih radnika, umjetnika i brojnih suradnika. Rebalansom gradskog proračuna kulturi je oduzeto više od 20 % sredstava bez jasnih kriterija, što dodatno ugrožava nesigurnu poziciju kulture i njenih radnica.

„Koalicija će nasuprot tomu raditi  na brzom, ali kvalitetnom zakonskom okviru, koji će pomoći transparentnoj i cjelovitoj obnovi zaštićenog središta u kojem se nalaze brojne oštećene kulturne institucije. Radit će i na mjerama za stvaranje uvjeta za normalan rad ustanova, organizacija i umjetnica pogođenih potresom, kao i na definiranju socijalnih mjera koje će osigurati socijalnu sigurnost umjetnika i umjetnica u pandemijskom periodu i posljedicama koje on donosi.“

Goran Sergej Pristaš naznačio je da krizne mjere pomoći Ministarstva kulture nisu dovoljne, obuhvatne i pravične za sektor u kojem i inače vlada podzaposlenost, potplaćenost i socijalna nesigurnost. Nedovoljno se izdvaja za produkciju, kulturni razvoj i socijalnu stabilnost umjetnica i radnica u kulturi.

„Stoga planiramo povećati ukupna izdvajanja za kulturu i umjetnost, osigurati sredstva za unapređenje prostornih i drugih produkcijskih uvjeta. Uz to poticat ćemo poboljšanje radnih uvjeta u polju kulture preko sustava potpore umjetnicima za dostojanstvene uvjete života te decentralizirati i integrirati kulturu u svakodnevni život u manjim sredinama.“

Urša Raukar Gamulin predstavila je smjernice razvoja kulture u programu koalicije, od dokidanja prakse upravljanja ustanovama po načelu podobnosti do jačanja aktera poput domova kulture koji su usmjereni na uključivanje i poticanje kreativnosti i participaciju građana.

„Kvalitetnije ćemo povezati kulturu sa sektorima obrazovanja, socijalnih politika, gospodarstva i poduzetništva, turizma i zaštite okoliša. Razvit ćemo sustav potpora za nove programe, inicijative i organizacije, a kultura za koju se zalažemo je slobodna, uključiva i demokratična.”