RH mora izaći iz štetnog Ugovora o energetskoj povelji

RH mora izaći iz štetnog Ugovora o energetskoj povelji

Zahtijevamo da Republika Hrvatska istupi iz Ugovora o energetskoj povelji, koji omogućava korporacijama koje se bave proizvodnjom i trgovinom fosilnim gorivima da zbog gubitka dobiti tuže samostalne države koje ispunjavaju svoje klimatske ciljeve.

Klub Zeleno lijevog-bloka u Hrvatskom saboru zahtijeva da Republika Hrvatska istupi iz Ugovora o energetskoj povelji, koji omogućava korporacijama koje se bave proizvodnjom i trgovinom fosilnim gorivima da zbog gubitka dobiti tuže samostalne države koje ispunjavaju svoje klimatske ciljeve, najavile su danas saborske zastupnice Sandra Benčić i Jelena Miloš. Istupanje iz Ugovora najavile su Njemačka, Francuska, Slovenija, Nizozemska, Španjolska i Poljska, a prošli petak i Luksemburg.

Jelena Miloš je podsjetila da je temeljem Ugovora o energetskoj povelji MOL 2013. već jednom tužio RH putem međunarodne arbitraže, te da je sud MOL-u dodijelio iznos od 184 milijuna dolara jer je smatrao da je Hrvatska povrijedila Ugovor o energetskoj povelji.

Benčić i Miloš su naglasile da je riječ o zastarjelom ugovoru koji je iznimno štetan za svaku državu koja želi ostvariti klimatske ciljeve i voditi samostalnu energetsku politiku koja nije podložna interesima velikih korporacija, te da se radi o ugovoru koji je i direktno protivan ciljevima Pariškog sporazuma.

Iz tog su razloga su najavile da će u saborsku proceduru ovaj tjedan uputiti prijedlog zaključka kojim bi se Vlada RH obvezala da:

  • izađe iz Ugovora o energetskoj povelji
  • unutar EU podrži inicijativu da sve zemlje EU potpišu međusobni sporazum da neće koristiti klauzule o zaštiti investitora i tužiti jedna drugu na temelju Povelje
  • da Vlada RH definira međunarodnu inicijativu pri UN-u, čija će nositeljica biti RH, kojom će se osigurati da su klimatski ciljevi i Pariški sporazum jači od odredbi bilo kojeg međunarodnog trgovinskog sporazuma koji sadrži klauzule o zaštiti investitora

“Ovo nije samo pitanje samostalnosti u odlučivanju u energetskoj i politici zaštite okoliša, jer bez izlaska iz Ugovora, nikad nećemo dostići ciljeve Pariškog sporazuma. Ovo je i vrhunsko političko, ideološko pitanje: jesu li demokratske države, s parlamentima i vladama koje na izborima biraju građani da zastupaju njihove interese, iznad interesa korporacija, ili se države i građani moraju povinovati interesima korporacija i njhovih vlasnika”, izjavila je Benčić.